De stemmen van de Pamano | Jaume Cabré

 De stemmen van de Pamano -Jaume Cabré


(Meridiaan boeken)


Een dorp in de Pyreneeën: schoolmeester Oriol Fontelles is bevriend met de – fascistische – burgemeester Valentí Targa. De vriendschap is een dekmantel voor verzetsactiviteiten, maar zelfs Oriols vrouw weet dat niet en zij verlaat hem. Oriol wordt verliefd op Elisenda Vilabrú, een snoeiharde zakenvrouw met een wereldwijd imperium. De liefde is wederzijds, al heeft die geen toekomst. Elisenda Vilabrú zweert wraak na de moord op haar vader en broer door mensen van het verzet en zij zorgt voor de benoeming van Valentí Targa tot burgemeester om die wraak te bewerkstelligen. Targa is heimelijk verliefd op haar. De gevolgen van de fatale driehoeksrelatie tussen Oriol, Elisenda en Valentí werken door tot in het heden. 


De stemmen van de Pamano is een dramatische liefdesgeschiedenis en een magistraal verhaal over het lot van een handjevol mensen, door de oorlog tot tegenstanders en geliefden gemaakt. 


Meridiaan boeken, een van mijn favoriete uitgeverijen omdat zij steeds boeken publiceren die altijd steengoed blijken te zijn. De vraag bij elk nieuw boek is dus of het ook deze keer weer een succes gaat zijn.


Een dikke pil, of zo lijkt het toch maar eigenlijk neemt het boek je gelijk mee in het verhaal en is elke bladzijde een feestje voor jou als lezer. 

Het begint met een introductie van drie gebeurtenissen en die zijn later in het boek van groot belang.


‘Je hoorde bijna niets. Het was alsof iemand de deur aaide. Die ging zachtjes open en een gehandschoende hand pakte de deurknop aan de binnenkant vast, zodat deze niet dicht zou klappen. De deur sloot met een stille zucht.’


Door die drie stukken ben je compleet in het boek gezogen. Door de auteur zijn manier van schrijven moet je wel even bij de les blijven maar je gaat er zo hard voor beloond worden wanneer alle puzzelstukjes van dit verhaal in elkaar passen.


‘De oude dame is geheel in het zwart gekleed en draagt een discrete, maar zeer elegante hoed. Ondanks haar zevenentachtig jaar is ze slank en kaarsrecht. Ze wacht tot haar zoon en ex-schoondochter zich aan weerskanten van haar opstellen.’


Tina die de schriftjes ontdekt, het drama, Spaanse burgeroorlog, Franco,... de roman neemt je mee gedurende een hele lange periode vol emoties van verraad, angst, relaties,... doch voelt geen enkel geschreven woord teveel aan. 


Voelt het tijdens het lezen even rommelig dan zal je op het einde moeten vaststellen dat de auteur met meesterlijke precisie alles zo gepland heeft. Laat ons dit boek gelijk bombarderen tot een klassieker die je gelezen moet hebben. Een mooi, prachtig geschreven boek. 


In de pers:

  • ‘Op een schitterende manier wekt Jaume Cabré het Spanje onder Franco, de falangisten en de anonieme verzetshelden tot leven.’ — Katrien Merckx, Boekhandel De Groene Waterman, Antwerpen


  • Auteur(s) : Jaume Cabré
  • Uitgeverij: Meridiaan Uitgevers
  • ISBN : 9789493169319
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 580
  • Verschijningsdatum : januari 2021


Over de auteur:

Jaume Cabré (1947, Barcelona) geldt als een van de belangrijkste hedendaagse Catalaanse auteurs, geliefd bij critici en publiek. Cabré studeerde Catalaanse filologie en was jarenlang als professor verbonden aan de Universitat de Lleida. De combinatie doceren en schrijven zijn lang een constante geweest in zijn leven; hij schreef romans, verhalen, essays, theaterstukken en televisiescenario's. In alle genres heeft hij prestigieuze nationale en internationale prijzen gewonnen.

0 reacties:

Een reactie posten