Nirwana | Tommy Wieringa


 Nirwana - Tommy Wieringa (De Bezige Bij)


Gevierd kunstenaar Hugo Adema stamt uit een roemruchte familie die al decennia haar stempel op de moderne tijd drukt. Zijn grootvader Willem Adema stichtte zijn offshore-imperium na een dubieuze rol in de Tweede Wereldoorlog: aanvankelijk vecht hij aan Duitse zijde aan het oostfront, maar halverwege de oorlog sluit hij zich aan bij het verzet. Wie is die man die sommigen vereren als een held en anderen beschouwen als een geslepen opportunist?

Terwijl zijn tweelingbroer aan het hoofd van het familiebedrijf het grootste schip ter wereld laat bouwen, raakt Hugo’s eigen leven in een impasse als zijn grote liefde hem verlaat. Hij keert terug naar het landgoed waar hij is opgegroeid om weer te schilderen en het verleden van zijn inmiddels honderdjarige grootvader te onderzoeken. Wanneer zijn vroegere gouvernante overlijdt duiken in haar huis de verloren gewaande dagboeken van Willem Adema op, die een ontstellend licht werpen op diens oorlogsjaren. Is dit het moment om de geschiedenis recht te doen?


Zelden kan iemand mij zo boeien door te schrijven over het leven, over alles en tegelijkertijd over niets. Zelden kan iemand mij zo bekoren dat ik er amper woorden voor heb. 


Hoe kan ik uitleggen wat dit boek, deze manier van schrijven - of zeg ik beter deze manier van vertellen - met mij doet? Ik ben nooit goed geweest om te beschrijven wat literatuur voor mij is, om die juiste woorden te vinden en op te sommen waarom dit boek voldoet aan mijn interpretatie van literatuur. 


Wat ik wel kan is zeggen dat dit boek voor mij allesomvattend is, dat het compleet is naar de elementen dat literatuur, voor mij, hoort te bezitten. Een prachtig verhaal dat prachtig geschreven is. Een boek om te herlezen. Meermaals. 


  • Auteur(s) : Tommy Wieringa
  • Uitgeverij: Bezige Bij, Uitgeverij De
  • ISBN : 9789403180816
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 464
  • Verschijningsdatum : september 2023
  • Thema : Fictie: algemeen en literair

0 reacties:

Een reactie posten