Station Malma | Alexs Schulman


 Station Malma - Alex Schulman (De Bezige Bij)


Als Harriet zes jaar oud is gaan haar ouders scheiden. Op een avond hoort ze haar vader en moeder twisten over wie welke dochter in huis mag nemen en vangt ze op dat beiden een voorkeur hebben voor haar zus Amelia. Uiteindelijk komt Harriet bij haar vader terecht. Wanneer ze na twee jaar haar zus weer mag zien, loopt hun ontmoeting volledig uit de hand en het contact wordt rigoureus verbroken.


Twintig jaar later ontmoet Harriet tijdens een treinreis Oskar. Hij raakt volkomen in de ban van de ongrijpbare en extravagante jonge vrouw tegenover hem en het duurt niet lang voordat ze gaan samenwonen. Voor de rechtlijnige Oskar blijft Harriet echter een gesloten boek, en ondanks de geboorte van hun dochter Yana verzuurt hun relatie al snel.


Als Yana elf is, verdwijnt Harriet zonder waarschuwing uit het leven van haar dochter. Pas bij het overlijden van Oskar, twintig jaar later, gaat Yana op zoek naar antwoorden. Waarom is haar moeder destijds verdwenen? En wat is er lang geleden gebeurd, toen beide zussen elkaar voor het laatst zagen?


Wauw. Dit boek. Ik weet niet goed waar te beginnen. Volgens menig review is dit boek ondermaats aan zijn debuut. Een debuut dat ik nog moet lezen maar nu niet goed durf want ik vond dit een prachtig boek. Ongelooflijk mooi geschreven en ondanks de tragiek, heel vlot las dankzij die schrijfstijl. 


Station Malma is voor mij, want dit soort boeken is enorm persoonlijk, een prachtig geschreven verhaal over pijnlijk etterende wonden die elk personages met zich meedraagt. Ook de manier waarop je doorheen dit boek reist vond ik goed gebracht. Elke rit, afwisselend van personages waardoor het verhaal rustig naar elkaar toe geweven kon worden. 


Literatuur. Een roman die mij aansprak, die naar mij keek en mij vragen stelde. Een boek dat mij meteen greep en niet meer losliet en nu na het lezen nog in zijn greep heeft en zich nog niet wil loslaten. Maar dat is oké, station Malma mag aan me kleven net zoals enkele prachtige, beklijvende zinnen uit het boek.


  • Auteur(s) : Alex Schulman
  • Uitgeverij: Bezige Bij, Uitgeverij De
  • ISBN : 9789403118727
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 256
  • Verschijningsdatum : april 2023
  • Thema : Familiesaga’s

0 reacties:

Een reactie posten