Dat beloof ik | Roxane van Iperen


 Dat beloof ik - Roxane van Iperen (Thomas Rap)


De twaalfjarige M. groeit op in twee werelden. Thuis is er chaos en geweld, op school past ze zich geruisloos aan. Haar ouders zijn continu op de vlucht – voor de buitenwereld, elkaar, hun eigen demonen – en sleuren M. mee, van dorp naar dorp, van school naar school. Ze zoekt haar heil in de natuur en bij andere buitenstaanders – de bewoners van een vakantiepark, de reizigers in een woonwagenkamp, een groep kunstenaars in het bos. Maar nergens krijgt ze de kans om wortel te schieten, of, belangrijker nog: om met iemand een gedeeld verleden op te bouwen. Voor iedereen is ze slechts een voorbijganger. En als er niemand getuige is van je leven, besta je dan wel? Dat beloof ik is het verhaal van een meisje dat alles in haar jonge leven moet bevechten om overeind te blijven. En uiteindelijk voor een onmogelijke keuze komt te staan.


Dit is een heel donker boek. Eentje waarvan het verhaal onder je kleren kruipt en ermee dreigt je nooit meer los te laten.


‘T Hooge nest van Roxane van Iperen vond ik enorm sterk geschreven en dit boek staat er nog steviger. Ik vind het eigenlijk best moeilijk om te omschrijven wat dit boek is, hoe het van enorme betekenis is en wat het met me deed. Het raakte me alvast in elke vezel van mijn lichaam en is op zo een manier geschreven dat zelfs wanneer je iets niet zou begrijpen, je toch voelt dat je het begrijpt. 


Tristesse maar zoveel kracht. Noem het gerust misbruik, je mond zal niet scheuren. Misbruik van M.  Slag, na slag, na slag. Overleven, elke dag opnieuw overleven. Dus dat donkere heeft altijd een knipperend lichtje. 


De juiste woorden ga ik nooit vinden om dit boek te reviewen - dat bedoel ik op de best mogelijke manier - en laat dat dan het allergrootste compliment voor de auteur zijn. Dat ik sprakeloos ben maar dat ik M. hoor, dat ik M. zie. Dat beloof ik. 


  • Auteur(s) : Roxane van Iperen
  • Uitgeverij: Thomas Rap
  • ISBN : 9789400408562
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 384
  • Verschijningsdatum : mei 2023
  • Thema : Moderne en hedendaagse fictie.

0 reacties:

Een reactie posten