Mijn vriend de seriemoordenaar | Ann Rule


 Mijn vriend de seriemoordenaar - Ann Rule (Boekerij)


In 1971 raakt Ann Rule tijdens haar werk bij een telefonische crisisdienst bevriend met een jonge, charismatische collega: Ted Bundy. Zij is niet de enige die onder de indruk is. Bundy is knap, charmant, studeert rechten en is betrokken bij de Republikeinse Partij. Kortom, een jongeman voor wie de toekomst alleen maar succes kan brengen, zo lijkt het.


Drie jaar later verdwijnen in korte tijd acht jonge vrouwen en Ann Rule – die inmiddels misdaadjournalist is geworden – schrijft een boek over de moorden. Ze verdiept zich in de zaak maar heeft nog geen idee dat de ‘Ted’ die de politie zoekt, haar goede vriend is. Terwijl ze materiaal voor haar boek verzamelt en rechercheurs en andere professionals spreekt, komt ze stapje voor stapje tot het besef dat Ted Bundy niet is wie hij lijkt te zijn.


Ann Rule was misschien wel de enige persoon die Ted bundy als een oprechte vriendin beschouwde. Voor zover Ted Bundy in staat was van duidelijke emoties. 


In dit boek beschrijft ze hoe ze de seriemoordenaar leerde kennen zoals elk ieder. Als een fijne, leuke, knappe en joviale man die nog niets eens in staat leek om een vlieg kwaad te doen. En toch…


Persoonlijke ervaringen beoordelen is nooit makkelijk en dit boek nu lezen, in een wereld vol sociale media, smartphones en noem maar op, is niet te vergelijken met de jaren waar er ene vaste lijn was en je het nieuws in de avond op de televisie bekeek. Waar databases niet meteen beschikbaar en ge-update konden worden.


Ted Bundy is een seriemoordenaar, ontsnapte tot tweemaal toe uit de gevangenis en vermoorde ongekend veel vrouwen. Zijn het er meer als 30, 130 of zelf 330. Dat zullen we nooit weten. 


Ann Rule beschrijft in haar boek zowel de Ted die zij leerde kennen als de Ted die in staat was om meerdere vrouwen per dag te vermoorden. De Ted waar ze haar hart bij kon luchten en de Ted die zonder verpinken een random vrouw de schedel insloeg. 


Ik heb dit boek ‘graag’ gelezen omdat ik, ondanks dat ook ik al van Ted Bundy heb gehoord, ik nog nooit in zoveel details over hem gelezen had, nog nooit het hallucinante aantal vermoorde vrouwen kende én nog geen fractie van zijn complexe karakter meekreeg.


Ann Rule schreef een true crime boek dat zowel feiten opsomt maar ook probeert de mens Ted Bundy te beschrijven. Geen makkelijke opdracht en een zeer fijn evenwicht. Een dikke klepper dit boek maar zonder twijfel de moeite waard om te lezen.


  • Auteur(s) : Ann Rule
  • Uitgeverij: Boekerij
  • ISBN : 9789022599693
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 560
  • Verschijningsdatum : juli 2023
  • Thema : Reportages en verzamelde journalistiek; Waargebeurde criminaliteit: seriemoordenaars en moordenaars

0 reacties:

Een reactie posten