Ons lichaam, jullie slagveld. | Christina Lamb


 Ons lichaam, jullie slagveld: de verzwegen oorlogsmisdaden tegen vrouwen. - Christina Lamb (Ambo|Anthos)


In Ons lichaam, jullie slagveld vertelt Christina Lamb, coauteur van Ik ben Malala, over de verzwegen oorlogsmisdaden tegen vrouwen. Indrukwekkend en aangrijpend.


Al meer dan dertig jaar doet Christina Lamb verslag van conflicten over de hele wereld, maar nooit werd het hele verhaal verteld.

In Ons lichaam, jullie slagveld toont Christina Lamb voor het eerst de ongekende omvang van de gruwelijkheden die vrouwen en kinderen in oorlogen zijn aangedaan. Ze laat zien hoe verkrachting stelselmatig wordt ingezet als oorlogswapen om vrouwen bang te maken, te vernederen en te verminken, en voor etnische zuivering. Lamb sprak onder andere met de ‘troostmeisjes’ uit de Japanse kampen en met vrouwen die tijdens het Argentijnse juntaregime slachtoffer werden van seksuele horrorpraktijken, ze ontmoette de Rohingya- en jezidivrouwen, en de Nigeriaanse schoolmeisjes die verkocht werden als seksslavinnen. Tijdens deze gesprekken ontdekte ze hoe moedig en heroisch deze vrouwen zijn.


Hoewel verkrachting wereldwijd al in 1919 als oorlogsmisdaad is aangemerkt, heeft het internationaal gerechtshof tot op heden niemand ervoor veroordeeld. Na het lezen van Ons lichaam, jullie slagveld van Christina Lamb kan niemand meer zeggen dat we het niet wisten.


Toen ik de kans kreeg om dit boek te lezen, greep ik die met beide handen. Zou ik echt zo onwetend zijn? Het antwoord is ja. Enorm. Met elke hoofdstuk besefte ik meer en meer in wat een afschermde wereld ik leef, in wat een afgeschermde wereld wij allemaal leven. 


Met elk hoofdstuk, met elke schrijnend verhaal over soldaten die in oorlog verkrachtingen als wapen gebruik of waar vrouwen als seksslavinnen tig keer worden doorverkocht en ga zo maar door, werd duidelijk hoe onbekend deze verschrikkelijke toestanden nog steeds zijn vandaag de dag én hoe weinig eraan gedaan word. 


Vrouwen die bespuugd worden omdat ze verkracht zijn en verstoten worden door hun familie. Vrouwen, kinderen en baby’s die brutaal vermoord worden. Dit boek is uitermate confronterend en laat je absoluut niet koud. Dit boek geeft een stem aan zovelen en die stemmen moeten gehoord worden.


Is dit een enorm belangrijk boek. Absoluut! Het is enorm sterk gebracht door de auteur die deze vrouwen en alle slachtoffers heeft gesproken. Vol ontzag voor de moed van deze heroïsche mensen. Dit boek schudt je wakker. Tijd om allemaal wakker te worden. Dit boek doet dat!


Ik verzoek iedereen om dit boek te lezen en onder de aandacht te brengen zodat dit niet langer genegeerd zal worden. Zodat ieders ogen opengaan overal ter wereld. Dit boek blijft me bij, voor altijd. Dit boek is zo belangrijk. 


  • Auteur(s) : Christina Lamb
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026342660
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 432
  • Verschijningsdatum : februari 2021

In de pers:

  • ‘Een wake-up call.’ – Amal Clooney ‘Het krachtigste en meest verontrustende boek dat ik ooit heb gelezen.’ – Antony Beevor
  • ‘Als je één boek wilt lezen, lees dan dit. Indrukwekkend!’ – Eve Ensler, auteur van De vagina monologen
  • ‘Een moedig en aangrijpend boek, dat in een rechtvaardige wereld op elke bestsellerlijst zou staan.’ – Melanie Reid, The Times

0 reacties:

Een reactie posten