Het geheime kistje van Elle | Aline van Wijnen


 Het geheime kistje van Elle - Aline van Wijnen (Boekerij)


Voor de lezers van De nachtegaal van Kristin Hannah, Bloemen voor mijn dochter van Sarah Jio en Het familieportret van Jenna Blum


Wit-Rusland, 1941. Tijdens een razzia in haar geboortedorp is de Joodse Ella getuige van de moord op haar familie. Ze weet zelf te ontkomen en vlucht het bos in, waar ze wordt opgenomen door een groep verzetsstrijders die zich daar schuilhoudt. In hun midden wordt Ella onverwacht weer gelukkig, maar helaas is dat van korte duur. Na de bevrijding krijgt Ella, die niets meer te verliezen heeft, valse papieren met de naam Elle. Ze reist verder naar Parijs om informatie door te geven over voortvluchtige nazi’s. Over haar afkomst en haar verleden zwijgt ze de rest van haar leven als het graf.


Nederland, 2013. Janna maakt een moeilijke tijd door nadat haar man haar heeft verlaten. Als haar oma Elle in diezelfde periode overlijdt, helpt Janna haar moeder met het uitruimen van oma’s huis. Ze vindt een versleten kistje waar spullen in zitten die ze niet kan plaatsen: een davidster, een oud identiteitsbewijs in een onleesbare taal, en een gladde metalen ring. Had haar stille, gesloten oma een geheim verleden? Janna gaat op zoek naar de waarheid, een reis die haar via Parijs en Wit-Rusland terugbrengt naar haarzelf.


Een aangrijpend familieverhaal waarin een jonge vrouw ontdekt wie haar oma werkelijk was, waardoor ze ook zichzelf beter leert kennen.


Een boek dat mij meteen aansprak door de titel en de cover. Ik zette hem meteen op mijn verlanglijstje wanneer bij de bekendmaking en mijn verwachtingen waren zo enorm hoog, ik kan alvast verklappen dat ze absoluut zijn ingelost.


Aline van Wijnen schrijft haar verhaal op een heel makkelijke en vlotte manier. En gelukkig maar voor die vlotte schrijfstijl want dit verhaal is met momenten heel heftig. Je vliegt door het boek heen, wisselt af tussen de hoofdstukken van Janna en Elle.


‘Net nog − een uur, een dag geleden? − rende ik voor mijn leven, aangespoord door overlevingsdrang. Nu is dat gevoel weg. Ik ben op, uitgeblust, bevroren. Nu zou ik de dood omar- men als mijn beste vriend.’


Dit boek gaat eigenlijk over Elle, haar leven, haar tocht, haar overleven en geschiedenis. Een ijzersterk personage met een ijzersterk verhaal te ontdekken. Het is de verhaallijn van Janna die op zoek gaat naar ‘wie was Ella nu eigenlijk’ want bij het overlijden van Elle is er een geheime kistje opgedoken. 


Met tijden was ik echter best blij met Janna haar hoofdstukken. De iets wat naïeve Janna, die op een punt in haar leven is beland waar niets nog gaat zoals zij het had verbeeld, zorgde voor een beetje luchtigheid in het verhaal en wat feelgood. Janna groeit ook doorheen het verhaal van die naïeve vrouw naar een nuchtere, sterke vrouw. 


‘Al is ons huwelijk het bewijs dat we voor- goed met elkaar verbonden zijn, toch heb ik soms het gevoel dat we door ons drukke leven steeds verder van elkaar verwijderd raken.’


De verhaallijn van Elle is zo mooi, zo heftig. Het doorzettingsvermogen van deze vrouw, de kracht om haar verdriet te dragen en toch het leven te omarmen zo goed als ze kan. Je sluit dit personages, deze vrouw, instant in je hart. Ik was oprecht geraakt en ontroerd door deze vrouw. De auteur wist dit personages perfect weer te geven.


Een historische roman die leert wat loslaten is en wat loslaten betekent voor een mens. Een roman over doorzetten maar ook over periodes in je leven afsluiten. Een verhaal over het moeten dragen van wat op je pad komt met alle levenskracht in jou. Neem vooral wat zakdoekjes bij de hand voor dit mooie, ontroerende, indrukwekkende boek. 


  • Auteur(s) : Aline van Wijnen
  • Uitgeverij: Boekerij
  • ISBN : 9789022591857
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 368
  • Verschijningsdatum : februari 2021

0 reacties:

Een reactie posten