Voor het donker thuis | Riley Sager


 Voor het donker thuis - Riley Sager (Ambo|Anthos)


Voor het donker thuis is de razend spannende nieuwe thriller van bestsellerauteur Riley Sager, auteur van De laatste meisjes, Mijn laatste leugen en Sluit alle deuren.


Hoe was het om in dat huis te wonen? Maggie Holt is die vraag wel gewend. Vijfentwintig jaar geleden verhuisde ze met haar ouders, Ewan en Jess, naar Baneberry Hall, een negentiende-eeuws landhuis in Vermont. Drie weken later waren ze er halsoverkop uit vertrokken; een traumatische gebeurtenis waarover Ewan later een bestseller zou schrijven.


Tegenwoordig knapt Maggie oude woningen op en ze kan zich de gebeurtenissen van toen nauwelijks herinneren. Ze gelooft ook eigenlijk geen woord van wat er in haar vaders boek staat. Wanneer ze na zijn dood Baneberry Hall erft, gaat ze terug naar de plek waar het allemaal begon. Ze is van plan om het pand een facelift te geven en te verkopen. Haar terugkeer wordt met argusogen bekeken door de inwoners, want het kleine stadje is er niet goed vanaf gekomen in haar vaders boek. Zodra Maggie over de drempel van Baneberry Hall stapt begint ze zich af te vragen of er toch geen waarheid in het boek schuilt.


Een nieuwe Riley Sager. Stond ik erom te springen? Niet meteen. Ik ben niet de grootste fan van deze auteur. Wie me kent, weet dit. De laatste meisjes vond ik goed maar niet overdonderend goed. Over Mijn laatste leugen wil ik het zelfs niet hebben en Sluit alle deuren kon ook maar op mijn matig enthousiasme rekenen. 


Iets aan deze cover, de flaptekst, titel deden me echter wel beslissen dit boek een eerlijke kans te geven. En ja ja en nog eens ja. Dit boek is goed. Echt goed. Dit boek is zoals een thriller hoort te zijn en houdt je een boek lang op het puntje van je stoel. Het tempo is snel, vlot, moordend. De spanningsboog is non-stop aanwezig. 


‘Huizen veranderen voortdurend. Nieuwe verflagen. Stroken laminaat. Uitgerolde tapijten. Ze verbergen de verhalen en geheimen van een huis en brengen ze tot zwijgen, totdat er iemand langskomt om ze te onthullen.’


Een goed en sterk plot en ja voor mij echt goed geschreven deze keer. Het leest als een trein en alles van begin tot einde klopt. Je leest afwisselend hoofdstukken vanuit Maggie’s perspectief en hoofdstukken uit het boek Huis der verschrikkingen dat haar vader Ewan schreef. Zo krijg je een gedetailleerd (misleidend) beeld van wat er zich wel en niet heeft afgespeeld in Baneberry Hall.


Het personage van Maggie, haar moeder, haar vader, eigenlijk iedereen in het boek blijft mysterieus en pas op het einde leer je de werkelijke aard en motieven van alle personages kennen. Twist and turns aanwezig in dit verhaal. Dankzij de auteur zijn manier van het verhaal brengen geeft ook Baneberry Hall geleidelijk zijn geheimen prijs.


‘Tot dat moment had ik er geen idee van dat mijn dochter zelfs maar wist wat een spook was, laat staan dat ze bang was dat er een in haar slaapkamer zat. En kennelijk meer dan één. Haar woordkeus viel me op.

Ze.’


Ik zweer je, ik las dit boek ‘s avonds laat. Iedereen was al naar bed en het was stil in huis. Het boek heeft echt onwijs veel spannende hoofdstukken dus - zonder te spoilen waarom - ik sliep met een nachtlampje aan na het lezen van dit boek.


Als je houdt van een goede, spannende thriller die in je kleren kruipt raad ik voor het donker thuis met volle overtuiging aan. Met dit boek behoor ik zeker en vast tot de fanclub van Riley sager. 


 • Auteur(s) : Riley Sager
 • Uitgeverij: Ambo|Anthos
 • ISBN : 9789026353062
 • Taal : Nederlands
 • Uitvoering : Paperback
 • Aantal pagina's : 416
 • Verschijningsdatum : maart 2021


Van Riley Sagers boeken zijn inmiddels ruim 40.000 exemplaren verkocht in Nederland en België. Voor het donker thuis is de perfecte read voor de fans van Netflix' The Haunting of Hill House.


In de pers:

 • ‘Deze pakkende thriller is een must-read!’ – J.D. Barker
 • ‘Een heerlijk beangstigend boek. Dit moet je lezen wanneer het donker wordt, als de wind huilt en er in de verte een raam klappert. Zorg dat je dicht bij een lichtschakelaar zit. Die zou je weleens nodig kunnen hebben.’ – Ruth Ware
 • ‘Wederom een adembenemende hit van Sager.’ – Booklist
 • ‘King of thrillers Sager is terug met een verhaal over een vrouw die terugkeert naar haar ouderlijk huis; een horrorsetting bij uitstek en goed voor een razendsnelle hartslag en kippenvel.’ – Newsweek
 • ‘Een verslavende thriller.’ – The Washington Post

0 reacties:

Een reactie posten