Dochters van een nieuwe tijd - Carmen Korn (Signatuur)
Vier vrouwen, vier families, één eeuw geschiedenis: het eerste deel in deze allesomvattende, meeslepende trilogie.
Hamburg, 1919. De Eerste Wereldoorlog is eindelijk voorbij. Vier jonge vrouwen, Henny, Käthe, Lina en Ida, verschillen in karakter en afkomst, maar hopen allemaal op een nieuwe tijd. Samen zien ze de wereld transformeren: van de wederopbouw van Duitsland na een tragische nederlaag in de oorlog en de opkomst en ondergang van de Weimarrepubliek, tot de verschrikkingen van de naziheerschappij. De vier gaan hun eigen weg, maar er is iets wat hen verbindt: hun vriendschap.
Dochters van een nieuwe tijd dompelt je onder in de wereld van luxueuze danszalen, vermout, cocktails, opiumkelders en Chinese restaurants, totdat langzaam, maar onverbiddelijk, het einde van de vrijheid nadert door de opkomst van de nazi's.
Een mailtje verscheen in mijn inbox met daarin de vraag of ik dit boek zou willen lezen, natuurlijk wil ik dit boek lezen, helemaal mijn genre dus wachtte ik vol spanning op die plof op de deurmat.
Ik ben wel fan van de cover moet ik eerlijk zeggen, die foto van die vrouwen maakt dat je je toch al meer verbonden gaat voelen met het boek. Geen idee hoe dat komt maar het werkt dus wel zo een cover.
‘Henny liep naar het raam, opende het en luisterde naar het geluid dat al die beelden bij haar had opgeroepen. Het piepen van de oude schommel.’
Laat ik eerlijk zijn en zeggen dat ik het best moeilijk had om in het verhaal te komen. Het is allemaal nog warrig en chaotisch, springt van het ene personage naar het andere en ik moest mijn aandacht er echt goed bijhouden.
‘Käthe slaakte een zucht toen ze de voordeur eindelijk in het slot hoorde vallen. Als ze in de fabriek ging werken, zou ze sneller iets voor zichzelf kunnen betalen.’
Ondanks die chaos leest het boek wel enorm vlot, het is een vrij dik boek maar ik had het wel erg snel uit. Er zijn veel personages en waar het lijkt dat je de vier vrouwen maar oppervlakkig leert kennen geraak je toch in deze vrouwen geïnvesteerd.
‘Lina haalde het grote linnen tafellaken waar de initialen van haar moeder op waren geborduurd uit de kast. Een van de weinige goede stukken die niet naar de zwarte markt waren gebracht.’
Gelukkig heeft de auteur die vlotte schrijfstijl want ze neemt je echt mee doorheen de straten van Duitsland, neemt je mee doorheen deze tijd en je moet echt wel met een zekere focus lezen. Laat je niet afschrikken door dit gegeven, het is het waard aan het einde.
‘Ida Bunge hapte naar adem. Sinds die revolutiedagen waren ze allemaal brutaal geworden. Dat gepeupel. Eén vingerknip van haar en maman zou Mia ontslaan.’
Het verhaal start wanneer het leven zich weer langzaam rechttrekt en opbouwt na de eerste Wereldoorlog en neemt je doorheen het boek mee naar het begin van het antisemitisme, het uitbreken van de tweede Wereldoorlog, eindigt wanneer de oorlog voorbij is en laat je nieuwsgierig achter naar het vervolg.
Vier vrouwen, vier persoonlijkheden die elk uit een andere gezinssituatie komen en iets van hun leven willen maken.
De ene is al meer gecompliceerder als de andere, vier heel verschillende karakters, vier verschillende levens maar vier vrouwen met een uitzonderlijke vriendschap.
Gelukkig is dit verhaal een trilogie en mogen we ons verheugen op een tweede en derde boek.
- Auteur(s) : Carmen Korn
- Uitgeverij : Signatuur
- ISBN : 9789056726577
- Taal : Nederlands
- Uitvoering : Paperback
- Aantal pagina's : 416
- Verschijningsdatum : juni 2020
Over de auteur:
Carmen Korn (1952, Düsseldorf) liet zich voor haar trilogie inspireren door de vrouwen uit haar eigen familie: haar grootmoeders, hun zussen en schoonzussen. Als jong meisje zat ze vaak naar hen te luisteren als ze het over de oorlog, over liefde of over hun dromen hadden. Veel van hun levens heeft Korn verwerkt in die van haar personages. Na haar studie werkte Korn als redacteur voor Stern. Haar journalistieke achtergrond hielp haar bij haar onderzoek naar de geschiedenis van Duitsland. Zo onderzocht zij bijvoorbeeld welke huizen er nog stonden na alle bombardementen of hoeveel etalageruiten speelgoedwinkel Schrader had, zodat haar allesomvattende portret van de Duitse geschiedenis van de twintigste eeuw zou kloppen.
0 reacties:
Een reactie posten