Staycation met de Coninck

Dodensteeg - Christian de Coninck (Houtekiet)

Een historische setting, een gruwelijke moord en een heerlijk kibbelend politieduo: De Coninck op zijn best.

Brussel begin 1919. De Eerste Wereldoorlog is voorbij. De stad begint te herleven en de militairen keren terug van het front. Kolonel Pynaert neemt zijn taak bij de politie weer op en zijn ordonnans De Cruyenaere wordt aangeworven bij de politie.

De regering heeft beslist naar analogie van de befaamde Franse Brigades du Tigres, opgericht door Clemenceau, om ook in België een speciale politie op te richten, die rechtstreeks zal afhangen van de procureur des Konings. Pynaert is verantwoordelijk voor de oprichting.
Ondertussen wordt er in een steeg in Brussel het lichaam gevonden van een tienjarig meisje, dat op een gruwelijke wijze om het leven werd gebracht. De gerechtelijke brigade onder leiding van Pynaert begint de jacht op de dader.

Christian De Coninck neemt ons deze keer mee in het Brussel van het interbellum. Een stad die nog niet is geheeld van de oorlogswonden, waar telegrafie en telefonie worden beschouwd als technologische hoogstandjes en waar de politie werkt met het vergrootglas en vooral met veel gezond verstand.

In dit boek, dat een vervolg breidt aan 'Dodendans' en 'Dodenmars', die zich afspeelden tijdens WOl, interpreteert De Coninck een waargebeurde zaak die Brussel in die jaren heeft opgeschrikt en in de ban hield.

De cover sprak mij meteen aan net zoals de titel. De combinatie van die twee had iets waardoor ik dit boek zeker wou lezen ongeacht dat ik de eerste twee delen nog niet gelezen had.

Dit boek is dus het laatste deel van een trilogie maar gelukkig is er in het boek voldoende informatie beschikbaar die de gebeurtenissen van de eerste delen weergeven zodat je hem perfect kan lezen zonder dus eerst die twee delen. Waarom wel die eerste twee delen lezen? Om de fijne dynamiek tussen de hoofdpersonages Pynaert en De Cruyenaere ten volle te beleven.

‘Pynaert glimlachte. Hij was duidelijk tevreden, maar ook opgelucht dat die waanzin achter de rug was. Hij zou opnieuw zijn taak bij de politie opnemen.’

De Coninck schrijft erg vlot en wat ik echt enorm leuk vond en ook enorm kon appreciëren is dat er echt erg veel dialoog is. Het verhaal wordt daardoor bijna geheel door middel van dialoog verteld. Heerlijk vond ik dat, verfrissend. 

Zoals al eerder gezegd, de dynamiek tussen de hoofdpersonages was erg fijn net zoals hun karakters. Ook alle andere nevenpersonages waren voldoende uitgewerkt en gedetailleerd neergepend zodat je de conversaties perfect kunt horen in je hoofd.

‘Cyriel was die laatste maanden een vol- wassen man geworden. De stunteligheid en de naïviteit waren verdwenen. Hij was het kind-zijn ontgroeid.’

Ook het verhaal was goed uitgewerkt en fijn om te lezen, met momenten spannend en de titel is erg goed gekozen vermits het verhaal goed op gang komt met een tienjarig kind dat vermoord gevonden word in een steeg.

Op zoek naar een goed, solide boek voor tijdens deze staycation? Dan is deze auteur eentje om zeker te overwegen. 

  • Auteur(s) : Christian de Coninck
  • Uitgeverij : Houtekiet
  • ISBN : 9789089248169
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 288
  • Verschijningsdatum : april 2020

0 reacties:

Een reactie posten