Het boek Henry

Het boek Henry - Hilary Mantel (Meridiaan Boeken)

Het boek Henry, de opvolger van Wolf Hall, richt zich op de val van Anne Boleyn, de tweede vrouw van Henry VIII.

Na te hebben gebroken met de kerk om met Anne te kunnen trouwen, lijkt Henry net zo snel zijn interesse in haar 
weer te verliezen als een mannelijke troonopvolger uitblijft. Na de eerstgeborene, Elizabeth I, volgen een miskraam en een doodgeboren jongetje, en dan wordt ze in mei 1536 opgesloten in de Tower op beschuldiging van overspel met meerdere mannen. Ze wordt veroordeeld tot de dood door onthoofding. 

Thomas Cromwell speelt een cruciale rol in het proces van Annes neergang en hij is oppermachtig, maar hij beseft als geen ander hoezeer zijn macht afhangt van Henry's humeuren en verlangens.

Het boek Henry is een bijzonder intense, onthutsende leeservaring.

Ook deze keer weer een pareltje die cover. Wat heerlijk om deze reeks in je boekenkast te hebben. Een minder dik boek deze keer maar evenveel enthousiasme om te beginnen lezen.

In dit tweede deel lijk ik de schrijfstijl Hilary Mantel nog vlotter te vinden en vlieg ik door het boek heen. Oneindig veel beloop aan het hof maar de auteur zorgt er wel degelijk voor dat er geen verwarring is. Ik hield alle personages moeiteloos uit elkaar.

‘Thomas Cromwell is nu ongeveer vijftig jaar oud. Hij heeft het postuur van een arbeider: gedrongen, krachtig, op het zware af. Hij heeft zwart haar, dat begint te grijzen, en vanwege zijn bleke, ondoordringbare huid, die ervoor gemaakt lijkt om zowel regen als zon te weerstaan, klinkt regelmatig de sneer dat zijn vader een Ier was, al was dat eigenlijk een bierbrouwer en hoefsmid uit Putney en een schapenhouder, iemand die overal wel een vinger in de pap had, een ruziezoeker en een vechtjas, een zatladder en een bullebak, een man die geregeld voor het gerecht werd gesleurd omdat hij met iemand op de vuist was gegaan of iemand had opgelicht.’

De val van Anne Boleyn, het is gewoon een stukje geschiedenis dat vrijwel iedereen kent en het maakt niet uit hoeveel keer je het verhaal hoort het blijft fascineren, dus deze opfrissing was erg leuk om te lezen.

Iets minder Cromwell lijkt het wel in dit verhaal, hoe dat kan als het verhaal vanuit zijn perspectief vertelt wordt? Ik heb me al vrij stevig gehecht aan het personage dus vond ik hem iets te weinig in de spotlight staan. Begrijpelijk ergens, al dat geregel om Anne zo snel mogelijk te doen hangen.

Ook met dit tweede deel van de Cromwell-trilogie heb ik enorm genoten van Henry zijn wispelturigheid, zijn kinderlijkheid met momenten, de spanningen en perikelen, Cromwell die het allemaal hoort, ziet en moet oplossen. Gelukkig kan ik met deel drie de spiegel & het licht nog een boek lang genieten van deze auteur en Cromwell. 

  • Auteur(s) : Hilary Mantel
  • Uitgeverij : Meridiaan Uitgevers
  • ISBN : 9789493169104
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 424
  • Verschijningsdatum : februari 2020

"Geen gehijg tussen de lakens in Het boek Henry, geen hete kussen bij maanlicht. 
Toch is Hilary Mantels versie van de perikelen van de Tudors de meest opwindende ooit.' – Standaard der Letteren

"In Het boek Henry toont ze opnieuw haar meesterschap.' – Elsevier

0 reacties:

Een reactie posten