Lied voor de vermisten

Lied voor de vermisten - Pierre Jarawan (HarperCollins)

Wanneer de Arabische Lente in 2011 volledig is ontwaakt, ontstaat ook in Beiroet de eerste onrust. Terwijl de huizen branden, legt dertiger Amin zijn herinneringen vast. Aan 1994, toen hij met zijn grootmoeder terugkeerde naar Libanon, twaalf jaar na de dood van zijn ouders. Aan zijn vriendschap met Jafar, met wie hij door de voor hem onbekende naoorlogse wereld zwierf. En aan hoe hij zo pijnlijk moest leren dat er in dit land nooit zekerheid zal zijn; niet over het verleden, niet over zijn vriendschappen, niet over de geschiedenis van zijn familie.

‘Lied voor de vermisten' is Jarawan zoals we hem in ons hart gesloten hebben: een ontroerend, spannend en virtuoos familieverhaal, verweven met de turbulente geschiedenis van het Midden-Oosten.

Ik las het debuut van deze schrijver nog niet dus voor mij was de auteur nieuw. Wat ik wel al merkte door even snel te kijken op Google is dat deze schrijver zijn debuut met enorm veel enthousiasme onthaalt is. 

Wat mij vooral nieuwsgierig maakte om dit boek te lezen was de mooie cover en de titel. Deze combinatie is zo goed gemaakt dat ik de sfeer dat het boek uitstraalt voor mij meer dan reden genoeg was om het boek te willen lezen. 

‘Een verhaal komt afhankelijk van waar je het begint te vertellen in een ander licht te staan. Dit verhaal kun je openen met de twee doodskisten, die eigenlijk eenvoudige houten kisten waren en die voor iedereen zichtbaar een bouwplaats af werden gedragen.’

Drie delen, korte hoofdstukken en vertelt uit één perspectief. Over de schrijfstijl en het geschreven verhaal van deze auteur kan ik kort zijn. Wat kan deze schrijver mooi schrijven, mooi zinnen, verhalend, dit is toch wel wat ik literatuur durf noemen en laat ik dat dan ook maar ineens doen. 

‘‘Ons land is een huis met veel kamers, Amin,’ zei ze tegen me. ‘In sommige vertrekken wonen zij die zich niets willen herinneren. In andere kamers huizen zij die niet kunnen vergeten. En boven wonen altijd de moordenaars.’’

Ook het verhaal zelf is boeiend om lezen, boeiend hoe de relaties zijn die Amin heeft, hoe dreigend en bedreigend oorlog is, hoe verraad voelt. Dit alles lees je met een vleug spanning om te weten hoe het verder gaat of afloopt, het verhaal heeft echter geen chronologisch vertelling maar dat hoeft ook helemaal niet. 

Ik zet snel deze auteur zijn debuut op mijn te lezen lijstje en hoop dat jullie ook zo van dit boek kunnen genieten. Bedankt HarperCollins voor dit recensie-exemplaar.

  • Auteur(s) : Pierre Jarawan
  • Uitgeverij : Harpercollins
  • ISBN : 9789402704822
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 416
  • Verschijningsdatum : mei 2020

0 reacties:

Een reactie posten