De ooievaar 2.0

De ooievaar - Mickelle Haest (Meulenhoff)

Mickelle Haest tekent liefdevol en soms uiterst grappig de verhalen van verloskundigen op.

Achter elk geboortekaartje gaat een verhaal schuil. Als verloskundige sta je plots midden in een gezin en ben je deelgenoot van een bijzondere periode in hun leven. Iedere zwangerschap, iedere bevalling is anders en uniek. Soms sta je jonge gezinnen bij die hun eerste kind verwelkomen en voor wie alles nieuw en spannend is, soms is het vijfde kind onderweg en wordt er hevig gehoopt dat het dit keer een meisje is. De verloskundige komt achter allerlei verschillende voordeuren in heel uiteenlopende situaties terecht. 

Mickelle Haest tekent de verhalen op van die verschillende verloskundigen. Met weinig woorden schetst ze krachtig situaties die voelbaar maken waar het in dit bijzondere vak om draait: creativiteit, empathie, doortastendheid en liefde.

Een zwangerschap, een geboorte, een kinderwens, het is elke keer weer anders. Ikzelf heb al drie keer de vreugde van een geboorte mogen meemaken maar ook al het verdriet ervaren van een kind te verliezen. 

‘’Plantsoen hè, niet straat,’ zegt hij.
‘Ben er bijna,’ gil ik in de telefoon.’

In dit boek zijn alle soorten mensen, wensen, bevallingen, behoefte,... opgetekend die vroedvrouwen al hebben meegemaakt. Dat dit alle kanten uitkan bewijst dit boek.

‘Paniekerig hoor ik een vrouwenstem fluisteren: ‘De baby komt, shit, de baby is te vroeg.’’

Van vreugde tot verdriet, van rustig naar een geboorte toeleven tot onrust bij de effectieve geboorte. Mensen die zeker zijn van hun woorden en daarmee adviezen van de vroedvrouwen negeren en achteraf moeten terugkomen op die woorden tot absoluut alle vertrouwend schenken aan de persoon die mee hun kindje op de wereld zet.

‘’Wij wilden een kind,’ zegt een van de vrouwen. ‘En wij wilden wel meedoen,’ zegt een van de mannen.’

Zoveel verschillende verhalen en allemaal zijn ze even respectvol opgeschreven. Waar het ene verhaal je hart breekt en je bijna een traantje moet wegpinken zit je bij het volgende verhaal onder de tranen van het lachen.

  • Auteur(s) : Mickelle Haest
  • Uitgeverij : J.M. Meulenhoff
  • ISBN : 9789029094009
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 256
  • Verschijningsdatum : april 2020

"Het is nooit overdreven sentimenteel of sensationeel opgeschreven. Altijd subtiel, en respectvol. Knap van Haest is dat de rubriek nooit sleets raakt. Iedere keer verwondert ze ons weer met een ontroerend of verrassend miniatuurtje uit de praktijk van geboorte. - Barbara van Beukering, auteur van Kruip nooit achter een geranium

0 reacties:

Een reactie posten