Grijpt je naar de strot en laat je niet los...

De experimenten - Marion de Pauw (Lebowski)

Nieuwe roman van Marion Pauw: over het doorgeven van trauma's en de wens tot vergevin

Vijftig jaar lang hebben ze elkaar niet gezien of gesproken. Maar nu is Alma ziek en dit weekend is er niemand anders om voor haar te zorgen dan haar stiefdochter Charlie. Zodra ze terug is in het huis van haar jeugd weet Charlie weer waarom ze het al die jaren geleden voorgoed heeft verlaten. Maar dan begint Alma te vertellen: over hoeveel mensen er in een kolenwagon passen; de eeuwige honger; over de experimenten in Blok 10 van Auschwitz. Kan een gruwelijke getuigenis een levenslange verwijdering overbruggen?

Een ebook festival met dit boek ertussen voor een prikje, de titel die me aansprak, mijn type boek dat ik graag lees, het was bestemd dat ik dit boek tegenkwam en snel in mijn winkelmandje klikte.

Ik vond en vind dit nog steeds een heftig boek, ik las het boek bijna een jaar geleden en ben tot op de dag van vandaag nog steeds onder de indruk van dit boek. Het gaat over zoveel gruwel, slachtoffers, mentale verschrikking maar het is met een groots respect geschreven.

De passages over de gruwel in blok 10, de experimenten, grijpen echt naar de keel en ik ben er nog steeds stil van. Ook hoe de honger letterlijk hun lijven weg knaagt, hoe mensen van alle menselijkheid beroofd werden, worden opgetekend op zo een manier dat je maar net in staat bent het te lezen.

In dit boek is niet enkel Alma een slachtoffer van de oorlog, want stiefdochter Charlie is ook een slachtoffer van die verschrikkelijke oorlog. Door het trauma van haar stiefmoeder heeft Charlie een moeilijke jeugd en is opgroeien met Alma alles behalve fijn.

Het boek gaat misschien voornamelijk over de relatie tussen mensen die de oorlog meemaakten en degene die hem gelukkig niet hebben meegemaakt maar er een deel worden in gesleurd door de trauma’s van oorlogsslachtoffers. In dit boek is de relatie tussen stiefmoeder en stiefdochter dus voornamelijk aan het bod met flashbacks naar het verleden dat zich afspeelde in Auschwitz. 

Is dat erg? Helemaal niet, de passages van het kamp zijn zo heftig dat ze lang blijven nazinderen. Ook is het bijzonder om te lezen hoe het deze mensen verging na hun terugkeer uit de concentratiekampen en wanneer ze weer het normale leven moesten opnemen.

Een aangrijpend, mooi verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten uit WOII, dat je in één ruk uitleest. Een boek dat je naar de strot grijpt en een lange tijd blijft nazinderen.

  • Auteur(s) : Marion Pauw
  • Uitgeverij : Lebowski
  • ISBN : 9789048843619
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 256
  • Verschijningsdatum : januari 2019


0 reacties:

Een reactie posten