Complete nachtmerrie

Het dilemma - B.A. paris (Ambo|Anthos)

Het dilemma is de eerste roman van BA Paris. Eerder publiceerde ze de bestsellers Achter gesloten deuren, Gebroken en Breng me terug.

In Het dilemma van BA Paris geeft Livia een groot feest ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag. Ze droomt er al van sinds haar bescheiden bruiloft, jaren geleden. Iedereen die ze liefheeft zal op het feest aanwezig zijn, behalve dochter Marnie, die in het buitenland studeert. 

Stiekem is Livia opgelucht dat Marnie niet kan komen. Ze moet haar echtgenoot Adam iets vertellen over hun dochter, een geheim dat ze heeft ontdekt, maar ze wacht totdat het feest voorbij is zodat hun geluk niet wordt verstoord. Adam wil dat alles perfect is voor Livia en heeft vliegtickets voor Marnie gekocht, zodat ze als verrassing aanwezig kan zijn. Op de dag van het feest krijgt hij vreselijk nieuws. Hij moet het eigenlijk aan Livia vertellen, want hoe kan het feest nu doorgaan? Maar Livia ziet er zo gelukkig uit en de gasten kunnen er ieder moment zijn… Hoever zou jij gaan om je lief nog een paar gelukkige uren te laten beleven? 

Een roman deze keer en geen thriller voor deze auteur, dus komt de vraag ‘gaat dit even goed werken als haar voorgaande boeken?’ En het antwoord is volmondig ja, en dat is helemaal ok want ik vond dit boek een complete nachtmerrie, en dat bedoel ik dus als iets positiefs. 

B.A. Paris haar schrijfstijl is ook nu weer super vlot dus je raast gelijk door het boek heen. De schrijfstijl is simpel en niet te complex, korte hoofdstukken dus dit boek is echt voor een erg breed publiek. Heerlijk lezen dus, zowel dit boek als haar vorige boeken. 

‘Vanuit mijn achterhoofd dient zich een herinnering aan. Ik was wakker geworden van een geluid: het gebrul van een motor buiten op straat. Ik sta even stil met de handdoek over mijn rug gestrekt. Het kan Adam niet geweest zijn, toch?’

Het verhaal is echt goed, ontzettend veel geheimen, intriges, drama en elk hoofdstuk gaat die spanning om wat gaat komen omhoog en worden er weer wat dingen gelost over geheimen, over mensen en krijg je meer details die alle puzzelstukjes op zijn plaats doen vallen.

Waar ik eerste sympathie voelde voor Livia, zakte dat naarmate het boek vorderde even weg en op een bepaald moment vond ik haar zelfs maar niets. Op het einde hervond ik die sympathie en is dat toch best knap schrijfwerk van de auteur.

‘Het schuldgevoel voegt zich bij de kwelling van de afgelopen veertien uur, en een withete woede voegt zich bij het lawaai van de motor terwijl ik over de snelweg jakker, uit op zelfvernietiging.’

Adam vind ik een erg mooi personage, een personage die zijn fouten niet schuwt, die weet welke consequenties vasthangen aan zijn beslissingen maar met de beste wil blijft handelen. Laat ons ook eerlijk zijn (zonder spoilers te geven) emotioneel gezien maakte hij de meest menselijke keuzes.

Een knap verhaal dat erg goed in elkaar zit, een kleine voorspelbaarheid maar daarom zeker niet minder herkenbaar, menselijk en met momenten oprecht ontroerend. Een geslaagd debuut als auteur van een eerste roman. 

  • Auteur(s) : B.A. Paris
  • Uitgeverij : Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026351204
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 368
  • Verschijningsdatum : mei 2020

0 reacties:

Een reactie posten