Doctor Dieu

De man in de rode mantel - Julian Barnes (Atlas Contact)

Julian Barnes gidst ons in "De man in de rode mantel' door een van zijn lievelingstijdperken, de Belle Époque, in deze geestige, rijk geïllustreerde, onconventionele biografie van dokter Samuel Jean Pozzi (1846-1918). Dokter van de beau monde in Parijs, kunstliefhebber, anglofiel, vriend van Marcel Proust en vertaler van Charles Darwin: een buitengewoon veelzijdig man, een echte Europeaan, en een voetnoot in de geschiedenis. Tot nu. Julian Barnes tilt Pozzi voor heel even uit de vergetelheid in dit wervelende portret van een ruimdenkende man en de bruisende tijd waarin hij leefde.

Dit boek trok mijn aandacht elke keer ik in de boekenwinkel was, er is iets aan die cover waardoor je recht naar dat boek gezogen wordt en dus was dit boek mijn eerste aankoop van 2020 en ik heb er absoluut geen spijt van.

Het schilderij van de cover zou ik graag zelfs eens in real life willen bekijken. In het boek staan enkele details over het schilderij en vermits ik het boek eigenlijk puur door de cover en dus door het schilderij kocht wil ik dat erg graag zelf zien.

‘Dus ja, laten we beginnen met dat bezoek aan Londen in de zomer van 1885. De prins was Edmond de Polignac.
De graaf was Robert de Montesquiou-Fezensac. De burger met de Italiaanse naam was dokter Samuel Jean
Pozzi.’

Wat een heerlijke vlotte schrijfstijl. Als je niets kent, weet of niet zo vertrouwd bent met de Belle Époque en deze personen dan is Julian Barnes de aangewezen auteur om je te laten kennismaken.

Of het nu zozeer een biografie is van Pozzi laat ik in het midden, er ligt toch ook veel focus op andere personen uit die tijd. Denk aan kunstenaars, schrijvers, waardoor er ook niet echt een lijn in het boek zit. Is dat erg? Voor mij persoonlijk zeker niet. 

‘Pozzi was al tien jaar actief als arts, chirurg en lid van de beau monde. Hij werkte in een openbaar ziekenhuis en bouwde tevens aan een chique praktijk van privépatiënten. Ze zouden in latere jaren al- lebei een zekere mate van roem en voldoening bereiken.’

Natuurlijk ken ik de namen van bijvoorbeeld Oscar Wilde, Proust, Robert de Montesquiou maar dankzij dit boek weet ik weer wat meer. De flaptekst is daardoor misschien wel wat misleidend, het gaat zeker en vast niet alleen over Pozzi en het is geen zwaar boek.

Een boek dat gewoon erg entertainend is op te lezen, waardoor je weer wat meer te weten komt over Doctor Dieu. Over zijn leven, denken, handelen, vrienden en wist-je-dat-je’s in de Belle Époque. Ik heb het boek erg graag en snel gelezen, of moet ik verslonden zeggen?

  • Auteur(s) : Julian Barnes
  • Uitgeverij : Atlas Contact
  • ISBN : 9789025458294
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 384
  • Verschijningsdatum : november 2019


0 reacties:

Een reactie posten