Transport XX

Transport XX. Bestemming Auschwitz - Mark de Geest (Horizon)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in België meer dan 25.000 Joden vanuit de Dossinkazerne in Mechelen per trein naar Auschwitz gedeporteerd. Drie jongemannen uit Brussel besluiten tot actie over te gaan en beramen een levensgevaarlijk plan om een volgende trein te stoppen en zoveel mogelijk gevangenen te bevrijden. Op 19 april 1943 vertrekt Jodentransport XX met 1.631 mannen, vrouwen en kinderen. Gewapend met slechts één pistool staan de drie jongemannen klaar om de trein tot stoppen te dwingen...

Mijn interesse in WOII is erg groot waardoor ik deze boeken graag lees. Ik blijf enorm gefascineerd in deze gebeurtenis in onze geschiedenis, op een gezonde manier uiteraard. Zowel boeken die volledig waargebeurd zijn, als boeken gebaseerd op waargebeurde feiten wil ik lezen.

Boeken gebaseerd op waargebeurde feiten worden nogal eens afgekraakt, zelf snap ik niet zo goed waarom want meestal is het wel goed aangegeven als het ‘gebaseerd op’ is. Hoe dan ook, hier is duidelijk tekst en uitleg gewijd aan het feit dat dit gebaseerd is op waargebeurde feiten en bestaande personen en hoe de auteur tot dit boek kwam. 

‘’s Nachts reed er nog zelden of nooit een trein. Maar voor dit transport hadden de Duitsers een uitzondering gemaakt. Deze trein moest bij voorkeur ongemerkt het land verlaten.’

Auteur Mark de Geest heeft een enorme vlotte en toegankelijke schrijfstijl waardoor je vanaf de eerste pagina compleet in het verhaal zit, meteen connectie maakt met de personages en het boek pas kan loslaten als het volledig gelezen is.

Één van die personages waar je meteen een klik mee maakt is het hoofdpersonage en zijn broer. Hun verschillende karakters worden goed beschreven en je lijkt ze echt te kennen en hun dynamiek klopt waardoor je ze zo voor je ziet wanneer ze converseren.

‘Thomas liet Asche niet uitspreken. ‘Geprobeerd? U weet toch dat in Berlijn al meer dan een jaar geleden besloten is om het Jodenprobleem definitief op te lossen? De Endlösung, ja?’’

Ook erg speciaal, voor mij persoonlijk dan, is de setting en personages van het verhaal. De Dossin kazerne, Mechelen waar ik onlangs (voor Covid) nog geweest ben waardoor ik het visueel nog beter kon voorstellen. Eva Fastag die je in het boek ook tegenkomt en waar ik onlangs de laatste getuige door Pieter Serrien van las.

Het verhaal zelf is ook mooi opgetekend. Een verhaal dat ondanks enkele fictieve lijnen vrij straight to the point is en je toch kippenvel bezorgd. Als je dit type boek graag leest dan zou ik deze toch echt wel aanraden. De auteur is eerlijk, het verhaal is eerlijk, ik heb enorm genoten van dit boek en weer bijgeleerd!

  • Auteur(s) : Mark de Geest
  • Uitgeverij : Horizon
  • ISBN : 9789492958365
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 272
  • Verschijningsdatum : maart 2020

0 reacties:

Een reactie posten