Not that great

De dienstbode - Helen Klein Ross (Ambo|Anthos)

"Ontroerende familiegeschiedenis voor de fans van Brooklyn en Downton Abbey.' – Real Simple

De meeslepende historische roman De dienstbode van Helen Klein Ross leest als een mix van Downton Abbey en Een keukenmeidenroman, en neemt de lezer mee naar een vervlogen tijd in een verhaal over liefde, macht en verraad.

In 1908 vertrekt de zestienjarige Ierse Bridey naar Amerika op zoek naar een beter leven. Alleen, maar zwanger, komt ze aan in Manhattan. Ze vindt onderdak bij de nonnen, maar wordt gedwongen haar baby af te staan. Na een zware start komt ze als dienstmeisje terecht in Hollingwood, het landhuis van de rijke Hollingworths. Bridey ziet de toekomst weer met vertrouwen tegemoet en ze ontfermt zich over hun geadopteerde zoontje. Wanneer de patriarch onder mysterieuze omstandigheden overlijdt, verandert Brideys leven voorgoed. Jarenlang achtervolgen haar geheimen de Hollingworths tot een van de nazaten een voorwerp vindt dat al die tijd verborgen heeft gelegen en licht werpt op een donkere geschiedenis.

Ik was enorm geïntrigeerd door de cover, die straalt een bepaald sfeer uit en in combinatie met de titel en de flaptekst was dit boek, een boek dat ik absoluut moest lezen. Ik wou ook mijn tijd nemen voor dit boek en heb hem dus even op de tbr-pile laten liggen alvorens te beginnen lezen.

Een vlotte schrijfstijl, daar valt niet zoveel negatiefs over te zeggen, het leest vlot en het boek heeft ook een aangenaam lettertype. Maar het verhaal zelf vond ik jammer genoeg een grote teleurstelling.

‘Hollingwood stond al in Wellington, Connecticut sinds haar betbetovergrootvader het in 1853 had laten bouwen. Zou het er nog steeds staan?’

We lezen in het perspectief van verschillende personages, verwarrend is dat niet en ik heb er ook helemaal geen probleem mee om te switchen maar het zijn er gewoon veel te veel.

Het gevaar met teveel personages is dat je de kern van je verhaal verliest. Er werden naarmate de jaren voorbij gingen zoveel zijstraten ingeslagen en details gegeven die er eigenlijk niets toe doen. Het maakte het verhaal saai en verwarrend met momenten. 

‘Die ochtend, uren nadat de haan had gekraaid maar nog voordat de toren van het gemeentehuis acht had geslagen, liep Bridey de smalle trap vanuit de keuken op en klemde haar handen stevig om de geribbelde handvatten van het ovale zilveren dienblad waar- op meneer Hollingworths ontbijt stond te trillen.’

De stukken waar het echt over het verhaal ging waarmee het boek begon, Bridey en de dood van de grote meneer Hollingworth zijn aangenaam om te lezen en ook de jaren die erop volgen en waar de auteur op doorgaat zijn leuk om lezen.

Alle andere momenten, personages en hun verhalen en hun eindeloze details zijn dat jammer genoeg niet. Ik was zo enthousiast om dit boek te gaan lezen en zo niet enthousiast ben ik over het boek zelf. Ik kom jammer genoeg niet verder dan 2/5 sterren.

  • Auteur(s) : Helen Klein Ross
  • Uitgeverij : Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026347955
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 464
  • Verschijningsdatum : augustus 2019

0 reacties:

Een reactie posten