verdiende sterren

Vraag me nog eens - Mary Beth Keane (Signatuur)

Een moderne Romeo en Julia als ze nog geleefd hadden en een prachtig verhaal over menselijkheid, vergeving en liefde.

De Gleesons en de Stanhopes komen naast elkaar te wonen als ze de stad uit trekken. Lena Gleeson voelt zich eenzaam en probeert vriendschap te sluiten met Anne Stanhope, een elegante, maar kille en onstabiele vrouw die met rust gelaten wil worden. Het is aan hun kinderen, Lena's jongste dochter Kate en Annes enige zoon Peter, om de families bij elkaar te brengen. Maar hun vriendschap wordt danig op de proef gesteld door de tragedie die hun te wachten staat.

Dankzij standaard uitgeverij kon ik dit boek lezen, waarvoor hartelijk dank. 

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het boek op zijn minst al 10 keer in mijn handen heb gehad voor ik zag dat er huizen op afgebeeld zijn. Ik heb super lang de illusie gehad dat het een abstracte print was en toen ik hem daadwerkelijk ging lezen zag ik dus de huizen. Best grappig, speciaal en een goed gekozen cover dus.

Mary Beth Keane heeft een erg vlotte schrijfstijl die je geboeid kan houden. Ze geeft voldoende details mee maar ze zorgt ervoor dat het nooit saai gaat worden. Het tempo van het boek blijft alle 512 pagina’s lang hetzelfde waardoor je dus door het boek heen vliegt. 

‘Eindelijk, nadat er nog een volle minuut voorbij getikt was, kwam Brian Stanhope van de treden voor het bureau af ge- sprongen. Hij en Francis hadden elkaar op hun eerste dag op de politieacademie leren kennen, en bij toeval waren ze alle- bei in de Vier-Een terechtgekomen.’

Het verhaal zelf vond ik ook zo mooi. Ik heb echt een zwak voor boeken die niet enkel maar happy zijn. Ik hou dus wel van de nodige drama en struggles. Niet dat ik sadistisch ben maar het voelt gewoon eerlijker aan. Het leven is nu eenmaal niet enkel maar rozengeur en maneschijn. 

Wat ik ook knap gedaan is, is het feit dat de auteur, ondanks de vele zijtakken ik personages, steeds de focus op de kern kan houden. Mijn ervaring met dit soort boeken is dat het verhaal naar het einde toe compleet de weg kwijt is en de essentie volledig verloren is. Hier dus niet.

‘‘Probeer het van je af te zetten, Francis,’ zei ze, alsof ze naar
zijn gedachten had zitten luisteren. ‘We hebben een plan, jij en ik.’’

Ik was enorm geboeid door de personages en kan zelfs geen favoriet kiezen. Het plaatje klopt, iedereen krijgt voldoende aandacht in dit verhaal en je lijkt ze ook echt te kennen.

Een boek dat het verhaal van twee families verteld gedurende vele jaren. Een verhaal dat laat zien dat sommige dingen en gebeurtenissen diep gaan, goed en slecht. Een boek dat verdriet, wanhoop, liefde, doorzettingsvermogen en nog zoveel meer meegeeft. 

Een roman die je niet aan je voorbij mag laten gaan. Elke goede recensie is waar, dit is een erg mooi en goed geschreven boek. Absoluut zijn 4/5 sterren waard. 

  • Auteur(s) : Mary Beth Keane
  • Uitgeverij : Signatuur
  • ISBN : 9789056726478
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 512
  • Verschijningsdatum : februari 2020

0 reacties:

Een reactie posten