Sterk debuut, 5 sterren

Viktor - Judith Fanto (Ambo|Anthos)

Viktor is het debuut van Judith Fanto. Viktor is een hartveroverende roman, gebaseerd op de lotgevallen van de Weens-Joodse familie van Fanto. Viktor heeft echt bestaan.

Met Viktor schrijft Judith Fanto een hartveroverende, waargebeurde familiegeschiedenis over de betekenis van familiebanden.

Wenen, 1914. De zesjarige Viktor Rosenbaum redt weeskind Bubi uit een vijver in het Praterpark. Tussen hen ontstaat een levenslange vriendschap en Bubi wordt opgenomen in de gegoede Weens-Joodse familie. Viktor, die maar niet wil deugen, ontpopt zich als patser en rokkenjager en maakt geen van zijn vele studies af, tot groot verdriet van de intellectuele Rosenbaums. De Anschluß in 1938 vormt een keerpunt: met heldhaftige vindingrijkheid en brutaliteit beschermt Viktor iedereen die hij liefheeft.

Nijmegen, 1994. Geertje Rosenbaum, de jongste telg van de familie, rebelleert tegen de angst en schaamte waarmee de Rosenbaums hun Joodse identiteit beleven. Wanneer houdt haar familie nu eindelijk op met onderduiken? En waarom wordt Viktor, de broer van haar grootvader, doodgezwegen? Als Geertje op onderzoek uitgaat, stuit ze op een onwaarschijnlijk familiegeheim.

De roman Viktor is het debuut van Judith Fanto en is gebaseerd op de lotgevallen van de Weens-Joodse familie van Fanto. Viktor heeft echt bestaan.

Harcovers, ik ga ze meer en meer appreciëren. Het lost ten eerste mijn bookgeek probleem van een scheve 
rug van het boek op en de jasjes die de boeken aanhebben zijn toch steeds zo mooi. 

Het jasje dat dit boek aanheeft is zo mooi en zo goed uitgewerkt. De V, de dame, het gebouw, het plaatje klopt en wat een mooi plaatje is het hè. Het nodigt echt uit om dit boek te gaan lezen en dat is exact wat ik meteen deed.

‘Hoewel ik me er al vroeg van bewust was dat wij Joods waren, begreep ik niet wat dit betekende.’

Judith Fanto heeft een erg aangename en beeldende schrijfstijl. Ze neemt je echt mee naar Viktor en zijn familie, laat je met Geertje mee op stap gaan. Door deze manier van schrijven kon ik echt de karakters van iedereen ‘voelen’ en leek ik ook echt te horen hoe de gesprekken gingen, de manier waarop iemand sprak en de dynamiek tussen iedereen begrijpen.

We lezen het boek afwisselend tussen het verhaal van Viktor en het verhaal van Geertje. Alles is met elkaar verbonden en geleidelijk aan ontvouwen alle geheimen zich en valt alles als een puzzel in elkaar. Je moet gewoon blijven lezen, dit verhaal slorpt je compleet op. 

‘Alsof iets hem afvuurde, spurtte Viktor op de lange af en beuk- te hem met zijn volle gewicht in de zij, zodat zij samen met een plons in het water belandden.’

Viktor is een erg interessant, complex en mooi personage. Wetende dat dit waargebeurd is, dat deze persoon bestaan heeft zorgt er voor dat je stiekem nog meer verliefd gaat worden op hem dan je sowieso gedaan zou hebben.

Ook Geertje haar zoektocht naar haar familie, achtergrond en haar ware zelf is mooi om te volgen. Je voelt soms de wanhoop, het gevoel van misplaatst zijn. En naar het einde toe vormt alles een mooi geheel.

Deze roman is betoverd mooi, met Viktor als ondergewaardeerde held, met Geertje die haar eigen ‘ik’ vormt wanneer ze dieper graaft in de Weense familie. Dit is een debuut dat kan tellen, eentje om rekening mee te houden. Vijf sterren, meer dan verdiend.

  • Auteur(s) : Judith Fanto
  • Uitgeverij : Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026350764
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 392
  • Verschijningsdatum : maart 2020


0 reacties:

Een reactie posten