999 meisjes

Het eerste transport - Heather Macadam (Mozaïek)

"Het eerste transport' van Heather Macadam is het waargebeurde verhaal van 999 joodse meisjes, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz tewerkgesteld werden.

Op 25 maart 1942 ontvangen bijna duizend joodse meisjes uit Poprad, Slowakijke, een oproep om te komen werken voor de overheid. Ze melden zich op het station in hun beste kleren, trots dat ze zich nuttig kunnen maken voor hun land. In plaats daarvan worden ze naar Auschwitz gestuurd. Slechts enkelen keren terug.

Heather Macadam deed jarenlang nauwgezet onderzoek naar de meisjes van het eerste officiële Auschwitz-transport. Zo ontrukte ze hun verhaal aan de vergetelheid en bracht hun hiermee een laatste eerbetoon. Hiervoor ontving zij een Yad Vashem-onderscheiding.

Dat aan dit boek enorm veel research vooraf gegaan is, is te merken want dit boek is echt enorm gedetailleerd geschreven. Dat was het eerste dat mij opviel tijdens het lezen van dit boek. Geschreven met respect voor al deze meisjes is het volgende wat je opvalt. Dat het boek je instant raakt is dus een understatement.

Ondanks de vele details, wat in dit boek echt alleen maar een voordeel is, leest het boek vrij vlot. Door deze manier van schrijven en door de vele extra informatie heb ik het boek wel in stukken uitgelezen. Er is zoveel te verwerken, in geval van dit boek enkel maar positief.

Dat dit een erg mooi eerbetoon is aan al deze meisjes en absoluut waar. Dankzij dit boek zullen ze nooit vergeten worden, gaan sommige eindelijk ook in die mindset geraken van nooit meer. 

Een mooi boek met veel respect geschreven om ons deze meisjes te leren kennen. Een gedetailleerd boek zodat we alle gevoelens van verwardheid, angst zelf ervaren zoals deze 999 meisjes ze moeten hebben ervaren wanneer ze op het transport werden gezet. 

Wanneer je interesse hebt in WOll dan is dit boek een aanrader om meer te weten te komen over dit eerste transport, auschwitz en leven achteraf.

  • Auteur(s) : Heather Macadam
  • Uitgeverij : Mozaiek
  • ISBN : 9789023959106
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 464
  • Verschijningsdatum : maart 2020


0 reacties:

Een reactie posten