De jongen die zijn vader naar auschwitz volgde. - Jeremy Dronfield (Boekerij)
Het waargebeurde verhaal van het gevecht van een vader en een zoon om te overleven.
In 1939 werden Gustav Kleinmann, een Weense stoffeerder, en zijn zestienjarige zoon Fritz samen met honderden andere Joodse mannen gearresteerd door de SS. Losgerukt van hun familie werden Gustav en Fritz in eerste instantie naar Buchenwald in Duitsland gestuurd, waar het beruchte concentratiekamp op dat moment werd gebouwd.
Het is het begin van een oorlogsverhaal dat zijn weerga niet kent, voor de eerste keer verteld in dit boek. Gustav en Fritz werden gedwongen om te helpen Buchenwald te bouwen. Ze deden loodzwaar werk in de steengroeve van het kamp waaraan veel dwangarbeiders stierven. Toen de ouder wordende Gustav en vierhonderd andere Joden werden geselecteerd voor overplaatsing naar het angstaanjagende nieuwe kamp Auschwitz, kon Fritz het niet verdragen om gescheiden te worden van zijn vader. In een daad van buitengewone liefde en moed bood Fritz zichzelf ook aan voor het transport naar Auschwitz. Zo begon een nieuwe beproeving voor hen allebei, nog wreder en gruwelijker dan hun ervaringen tot dan toe.
Een cover die meteen aanspreekt, de afbeelding is duidelijk, je weet waar dit over zal gaan. Door deze cover krijg je meteen ook de sfeer van het boek mee. Een mooie duidelijke cover.
De schrijfstijl is vlot. Geen moeilijke zinsconstructies waardoor het een erg toegankelijk boek is voor een breed publiek. Het zorgt er ook voor dat je wil doorlezen in dit mooie boek.
Het verhaal kent verschillende delen en begint met het deel dat ze nog vrij zijn en gaat verder gedurende zes lange jaren in verschillende concentratiekampen.
‘Dit verhaal is echt gebeurd. Elke persoon, elke gebeurtenis, elke wending en elk ongelooflijk toeval komt uit historische bronnen. Je zou wensen dat het niet waar was, dat het nooit gebeurd was, zo verschrikkelijk en pijnlijk zijn sommige gebeurtenissen.’
Ik wil even de aandacht vestigen op het feit dat de auteur historicus is en alles met bronnen en noten ondersteund is. Dit moet een enorm opzoekwerk geweest zijn maar zorgt er wel voor dat dit boek waarheidsgetrouw is.
In dit boek worden zoveel gruwelijkheden van de holocaust blootgelegd, lees je hoe enorm sterk een band kan zijn, hoe mensen kunnen blijven gaan lang nadat de grens bereikt is.
Een boek waarin je leest over kameraadschap, over samen doorgaan, je leest ook hoe het met andere familieleden vergaat in de oorlog en waar zij terechtkomen. Je leest dat ze meermaal aan de dood ontsnapt zijn, elke dag nog gruwelijker als de andere.
‘De jongen is mijn grootste vreugde, we geven elkaar kracht. Wij zijn één, onafscheidelijk.’
Dit is een enorm aangrijpend boek, heftig.
Het neemt je mee naar een tijd waar elke dag een strijd was, waar vader en zoon onafscheidelijk zijn. Een boek dat ervoor zorgt dat we nooit mogen vergeten wat er gebeurd is, de gruwel die plaatsvind en vooral dat we hen nooit mogen vergeten. 4/5
- Auteur(s) : Jeremy Dronfield
- Uitgeverij : Boekerij
- ISBN : 9789022589724
- Taal : Nederlands
- Uitvoering : Paperback
- Aantal pagina's : 432
- Verschijningsdatum : apr2020 (heruitgave aan midprice)
De pers over De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde
"Getuigen als Gustav en Fritz hebben het overleefd en vertellen hun verhalen om ervoor te zorgen dat dat verleden nooit wordt herhaald. De rest is aan ons.' Observer New Review
"Het verhaal dat verteld wordt, is buitengewoon. Een wonderbaarlijk verhaal.' The Times
"Een persoonlijk en universeel verslag van het kwaad op zijn slechtst en van familie op haar best.' Kirkus Review
0 reacties:
Een reactie posten