Bezette gebieden - absurd, humor en zoveel meer.

Bezette gebieden - Arnon Grünberg (Lebowski)

Otto Kadoke, de grensoverschrijdende psychiater uit Moedervlekken, is terug. 

Nadat het verhaal van zijn alternatieve therapie door een bekende auteur te boek is gesteld en een bestseller is geworden, raakt hij verstrikt in een web van halve waarheden, interpretaties en leugens dat hem zijn baan kost - en zijn reputatie vernietigt. Maar niet alleen dat: zijn moeder is inmiddels weer vader geworden en de verzorgster van vader ontpopt zich tot een onvermoeibare aanhangster van Christenen voor Israël.

Op een dag, als alles verloren lijkt, staat een ver familielid voor de deur: in haar ziet Kadoke zijn kans om te ontsnappen. Ze voert hem - en zijn vader - naar de bezette gebieden, waar hij tegen zijn zin in als verlosser wordt onthaald. 

Bezette gebieden is een hartverscheurende, maar ook zeer komische roman over het verleden dat toekomst en heden overwoekert, over schuldige affaires op onschuldige plekken, en onschuldige affaires op schuldige plekken.

Een speciale cover. Het is een hardcover en het hoesje is dus best speciaal vind ik. Die kleuren kom je niet vaak tegen, die lichtheid op een cover en in elk geval valt hij erg op. In de boekenhandel ga je er meteen even naartoe om hem te bekijken.

Ik had nog niets gelezen van deze auteur. Ook geen columns dus ik ben compleet zonder mening begonnen aan dit boek. Tijdens het lezen kwam ik wel erg verschillende meningen tegen op recensie-sites. Dit is een auteur waar je ofwel van houdt ofwel vind je hem absoluut helemaal niets.

‘Michette is uitgesproken, ze gaat op haar bed zitten, naast haar psychiater en slaat dan een arm om hem heen. Zo blijven ze een tijd zitten tot Kadoke opstaat en naar het raam loopt.’

Het verhaal begint even absurt als het eindigt. Je wordt vanaf de eerste pagina in het verhaal gesmeten en er is geen tijd om na te denken want het tempo ligt enorm hoog. Positief is wel dat dit het hele boek door zo blijft, op geen enkel ogenblik zwak het tempo af, punten voor dit. Voor je het weet heb je alle pagina’s verslonden, is het boek uit en moet je even laten bezinken wat je net gelezen hebt 

‘In de keuken gaat hij op een kruk zitten. Hij beseft dat hij nog niet van Michette af is, hij zal nooit van haar af zijn, ze zal ervoor zorgen dat hij haar altijd zal blijven herinneren, daarvoor heeft ze nu al gezorgd.’

Nu het verhaal, again, dat is een liefde- haat relatie. Sommige stukken zijn zo mooi, perfect verwoord en omschreven maar... Sommige stukken zijn er los over zoals wij hier zeggen. Meerdere keren had ik een ‘want what...’ moment of dacht ik  ‘wtf ben ik nu eigenlijk aan het lezen?’.
Ook dit wil ik als een positief iets zien.

Ik ben enorm verrast door deze auteur, ga zeker vorig werk van hem lezen en sluit mij aan bij de mensen die fan zijn van zijn boeken en schrijfstijl. Deze bezette gebieden is voor mij een boek vol absurdheid, donkere momenten, humor en zoveel meer. 

  • Auteur(s) : Arnon Grunberg
  • Uitgeverij : Lebowski
  • ISBN : 9789048837014
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 432
  • Verschijningsdatum : jan2020

0 reacties:

Een reactie posten