Mijn broer heet Jessica | John boyne

Mijn broer heet Jessica - John boyne (Boekerij)

Een prachtig verhaal over liefde, twijfel en de moed om jezelf te durven zijn.
Voor de liefhebbers van Het Deense meisje en De jongen in de gestreepte pyjama.

Broers Sam en Jason zijn altijd onafscheidelijk geweest. Tot Jason op een dag opbiecht dat hij zich al zijn hele leven een meisje voelt. Het is voor Sam en hun ouders een grote schok. Moeder is staatssecretaris met het doel premier te worden en een transseksueel kind is slechte publiciteit. Na een tijdje wordt de situatie voor Jason zo onleefbaar dat hij bij zijn tante gaat wonen, waar hij zichzelf kan zijn.

Kan de familie uiteindelijk toch begrip opbrengen voor Jasons gevoelens? En hoe lang houdt Jason het vol zonder de acceptatie van de mensen van wie hij het meest houdt?

In dit hartverscheurende verhaal weet John Boyne transseksualiteit met zorg te belichten en te normaliseren, zonder ook maar ergens belerend te worden. Een prachtig verhaal over liefde, twijfel, en de moed om jezelf te durven zijn.

De cover van dit boek laat niets aan de verbeelding over, alsook de titel, je weet waar dit boek over zal gaan. Mooi wel die subtiele details ‘verstopt’ in de titel van het boek. 

Dat ik fan ben van John boyne hoef ik niet te vertellen, alle boeken die ik al gelezen heb van deze auteur zijn goed. Sommige zijn ijzersterk, sommige ontzettend mooi maar allemaal zijn ze goed.

Ook deze, toch wel meer een YA, is een goed boek dat met zijn vlotte schrijfstijl en breed publiek aan zal spreken, zowel jongeren als volwassen kunnen dit boek lezen.

‘Ik wist al zo’n anderhalf jaar dat er iets mis was met mijn broer Jason voor hij ons zijn geheim vertelde. Hij was nog steeds mijn beste vriend, maar hij begon meer afstand van me te nemen - van ons allemaal - en soms sloot hij zich op ik zijn kamer en weigerde hij urenlang de deur op te doen.’

John boyne maakt in dit boek plaats voor een ‘moeilijk’ onderwerp en dat allemaal erg respectvol en met een vleugje humor.

Hij beschrijft de band tussen de broers zo fijn dat je die emoties ook echt voelt. Wanneer Sam zich geen raad weet met de bekentenis van zijn broer voel je die verwarring. Je leeft mee.

Een boek dat een verhaal brengt vol tranen, verwarring, onbegrip, de strijd om acceptatie bij zowel Jason als haar familie maar ook humor, vriendschap en vooral liefde. 3/5

  • Auteur(s) : John Boyne
  • Uitgeverij : Boekerij
  • ISBN : 9789022587546
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 240
  • Verschijningsdatum : juli 2019

"Diep ontroerend. Mooi en ingehouden geschreven.' The Wall Street Journal

"Dit is het soort boek dat miljoenen harten kan veroveren.' Bookzone

"Boyne toont zich ook in dit boek een rasverteller.' Boek

0 reacties:

Een reactie posten