Is dit een mens? - kostbaar boek!

Is dit een mens - Levi Primo (dwarsligger uitgave)

Een van de indrukwekkendste getuigenissen over de jodenvervolging.

In 1943, na de tweedeling van Italië, met de koning en de geallieerden in het zuiden en Mussolini in het noorden, trok Primo Levi als verzetsstrijder de bergen in, maar werd al na enkele maanden opgepakt. Als jood werd hij naar Auschwitz gedeporteerd, vanwaar hij als een van de weinigen terugkeerde. 

Onmiddellijk na de bevrijding schreef hij, aanvankelijk uit een chaotische, blinde drang Is dit een mens, dat wordt beschouwd als een van de klassieke getuigenissen over de jodenvervolging.

Vandaag is het 75 jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau bevrijdt werd. Net zoals mijn post van ‘eindstation Auschwitz’ vorige week is dit ook een boek om in de aandacht te brengen.

Dit is ongelooflijk eerlijk geschreven, misschien wel 1 van de eerlijkste boeken die ik al las. Enorm heftig. 

Het boek heeft niet echt een volgorde, leest niet altijd even ‘vlot’, en net dat maakt het zo enorm kostbaar, kwetsbaar. Je leest in het begin van het boek ook dat dit boek geschreven is puur omdat het moet, om het ‘onder controle te krijgen’ en niet om de verkopen. 

Dit boek is enorm menselijk. Echt. En het heeft een enorme waarde, een boek dat iedereen zou moeten lezen in zijn leven.
De beschrijvingen van hoe een mens van zijn mens zijn werd beroofd, van elk greintje menselijkheid werd ontdaan... 

Hoe mensen worden beoordeelt niet naar wat ze zijn maar naar welke groep hij toevallig bijhoort is niet te begrijpen. Zo beschrijft de auteur het ook letterlijk in het boek.

Is dit een mens is een uniek boek en niet echt te vergelijken met andere boeken over dit gruwelijk onderwerp. Dit boek behoort in een klasse apart door de manier waarop Levi Primo alles heeft opgetekend. Een absolute must-read voor iedereen! 

  • Auteur(s) : Primo Levi
  • Uitgeverij : Dwarsligger
  • ISBN : 9789049807320
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Dwarsligger
  • Aantal pagina's : 432
  • Verschijningsdatum : sep2019

0 reacties:

Een reactie posten