Meneer Peacocks paradijs (of hel?)

Meneer Peacocks paradijs - Lydia Syson (Mozaïek)

Meneer Peacocks paradijs van Lydia Syson is een betoverende roman over het leven op een onbewoond eiland. Een verhaal vol drama, moed en ambitie.

Oceanië, 1879. Het jonge gezin Peacock uit Nieuw-Zeeland vestigt zich op een onbewoond vulkanisch eiland. Twee jaar lang worstelt meneer Peacock, met hulp van zijn elfjarige dochter Lizzie, om van deze meedogenloze plek een eigen paradijs te maken. Eindelijk meert er een schip aan, en komt een handjevol mannen aan land, op zoek naar werk en nieuwe kansen. Maar dan verdwijnt Lizzies broertje spoorloos. Er wordt een zoektocht opgezet, met onthutsende gevolgen. De geheimen van het eiland dwingen Lizzie haar diepste overtuigingen in twijfel te trekken.

Covers crushes, we kennen het allemaal en we hebben ze allemaal, en laat dit nu zo een boek zijn waar je op slag verliefd op bent door die mooie cover. Gelukkig is het boek even leuk als de cover. (Want daar durft het al eens fout lopen.)

We lezen dit verhaal vanuit Lizzie haar standpunt, zij is de favoriete dochter van haar vader en vanuit Kalala’s standpunt, hij komt later op het eiland aan. Je kan ook hoofdstukken terugvinden die ‘eerder’ zijn en die de voorgeschiedenis stukje voor stukje prijsgeeft.

‘Als ze terugkeert naar de hutten zonder haar broer daar te zien, en het vragende gezicht van haar moeder ziet betrekken, blijft het meisje Lizzie stokstijf staan, en botsen Iakopo en Likatau bijna tegen haar op in hun grote haast om weer bij ons terug te zijn.’ 

Het verhaal komt iets trager op gang, daar moet ik eerlijk in zijn, maar zet even door want stilaan komt er meer spanning, en leef je echt naar het einde toe. Een verrassend einde om eerlijk te zijn.

Een lees waar de blanke overheersing en slavernij zich afspeelt in Nieuw-Zeeland, een lees waar je dan ook iets over dit onderwerp te weten komt.

‘Queenie kijkt haar zussen vreemd aan, en vraagt het Lizzie dan rechtstraaks. ‘Hebben jij en Ada ruzie gehad?’ Lizzie schudt haar hoofd, haar ogen groot van gespeelde verbazing.’

Ook al is het begin erg traag, toch heeft de auteur een aangename schrijfstijl, zit het boek vol emoties, normen en waarden, en zelfs een spannend moment is in het boek verwerkt.

Speciaal aan dit boek is dat de auteur zich gebaseerd heeft op de familiegeschiedenis van haar man. De auteur schreef eerder al drie YA boeken en maakt dus met deze historische roman haar debuut. 

‘Zijn blik glijdt over haar gezicht, leest het verhaal van de afgelopen uren, stelt zichzelf gerust. ‘Is hij weg?’’

Zou ik deze lees aanraden? Misschien wel. Als je hem kan lezen op een mooie dag, met een tas thee, bij koud weer warm ingeduffeld, om even helemaal te verdwijnen op meneer Peacocks paradijs.

  • Auteur(s) : Lydia Syson
  • Uitgeverij : Mozaiek
  • ISBN : 9789023958017
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 384

0 reacties:

Een reactie posten