Finse dagen - favoriete Herman Koch

Finse dagen - Herman Koch (ambo|anthos)

Finse dagen is de nieuwe roman van Herman Koch, auteur van onder andere Het diner en De greppel. In Finse dagen keert koch terug naar Finland en zijn jeugd in Amsterdam-Zuid.

Finse dagen van Herman Koch is een indringende roman over rouw, volwassen worden en over wat je woorden moet geven en wat beter verzwegen kan blijven.

Op feestjes en tijdens etentjes wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn "Finse periode'. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland. Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist.

Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.

Ik val meteen met de deur in huis, dit is absoluut, zonder twijfel, mijn favoriete Herman Koch! Wat een boek, zo mooi geschreven. Ik ben helemaal fan en laaiend enthousiast.

De cover is mooi, lijkt simpel, is dat niet. Binnenin kan je een leuk detail in verband met de cover terugvinden. Dat heeft toch steeds, als echte booknerd, een meerwaarde. 

'Nog meer dan een boek vol herinneringen is dit een boek vol ontbrekende herinneringen en dat is ook direct het bijzondere.' - Trouw

Voor mij persoonlijk, is dit boek ‘rustiger’ geschreven. En daardoor komt elke herinnering of elke niet-herinnering zo mooi in beeld. Als je leest dat zijn vrienden hem soms niet geloven, dan geloof je dat ook maar ondertussen geloof je hem wel.

Deze roman grijpt je gewoon meteen, ik had de grootste moeite om hem aan kant te leggen. Niet zozeer in de zin van ‘ik moet weten hoe dit verder gaat’ maar eerder in de zin dat wat ik las stuk voor stuk mooie woorden en zinnen zijn. 

'Finse dagen is misschien wel Herman Kochs beste roman.' - Het Parool

Ik durft te zeggen dat Herman Koch niet mijn favoriete auteur is. Zijn schrijfstijl of de manier van verhalen vertellen ligt me niet denk ik maar... dit boek is mijn eerste 5/5 van 2020! 

Sommige zinnen in het boek zijn zo ongelooflijk mooie, sommige stukken zijn zo perfect omschreven, die gevoelens van rouw, van wel of niet zeggen, heerlijk mooi geschreven.

Ik hoef dus niet te zeggen dat deze nu al in mijn top 10 van 2020 zal staan en ongetwijfeld zal blijven staan. 

'Niemand gelooft hem, noteert hij in de sterke proloog van de roman, wanneer hij vertelt over de maanden die hij doorbracht in Finland, als jonge man van negentien.[...] Dat Koch de roman deze week in interviews zijn „belangrijkste" boek noemde, wil ik daarom ook wel geloven.' - NRC


  • Auteur(s) : Herman Koch
  • Uitgeverij : Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026341069
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 288
  • Verschijningsdatum : jan2020

0 reacties:

Een reactie posten