Nacht in Caracas

Nacht in Caracas - Karina Sianz Borgo (Meulenhoff)

Een krachtig literair debuut dat het menselijke aspect van geweld en armoede belicht. Een bestseller in Spanje - vijf herdrukken binnen een maand - en de roman zal in 24 landen verschijnen.

Caracas, Venezuela. Adelaida Falcon staat voor een open graf. Ze is helemaal alleen, buiten het gezelschap van de begrafenisondernemers en een priester dan, en begraaft haar moeder, de enige familie die ze ooit had.

Verdoofd door rouw keert ze terug naar het appartement dat zij en haar moeder deelden. Elke nacht verzegelt ze de ramen met tape om te voorkomen dat het traangas waarmee de demonstranten buiten worden bestreden naar binnen komt. Als plunderaars die zich voordoen als revolutionairen haar huis willen bezetten, verweert Adelaida zich en wordt ze in elkaar geslagen. Het is het begin van een gevecht om te overleven in een land in vrije val, waar geweld en anarchie de boventoon voeren en burgers tegen elkaar worden opgezet.

Nacht in Caracas is het krachtige verhaal van een vrouw die wordt geconfronteerd met de meest extreme omstandigheden en een ijzingwekkende herinnering aan hoe snel sociale omstandigheden kunnen veranderen, overal, op ieder moment.

Ik mocht van uitgeverij Meulenhoff dit boek lezen, waarvoor dank.

Meulenhoff en zijn covers, een van hun sterke punten. Niet alleen ben je vrij zeker van een sterk boek bij deze uitgeverij, qua covers zijn ze ook steeds top. Meestal hardcovers en steeds erg mooi zonder hun hoesje. Ook dit boek is erg mooi.

De schrijfstijl is erg mooi, rauw, literatuur. Literatuur zoals het hoort te zijn. De beschrijvingen van de aanvallen met traangas, de machteloosheid, je kan met momenten de angst voelen, horen.

Naar de personages toe is de schrijfstijl dan weer minder, ik kon maar geen band met ze krijgen. Het was niet speciaal minder gedetailleerd geschreven maar vooral erg ‘vlak’. 

‘Als ik nog in het meervoud over die dag spreek dan is dat uit gewoonte, omdat het soldeer van de jaren ons heeft samengesmolten als de delen van een zwaard waarmee we elkaar verdedigen.’

Het verhaal is daarentegen heftig en met tijden denk je hoe iemand in hemelsnaam kan leven en functioneren in die omstandigheden. Maar het greep me niet zoals ik verwacht had. Het boek is te kort, zo voelt het aan. Meer details en 100 pagina’s langer hadden best ok geweest.

Het is een geweldig verhaal, maar het had veel meer potentieel, er zit veel meer in. Meer voor de personages, meer details, meer. Dat neemt niet weg dat het wél heel literair geschreven is en dat is, persoonlijk, erg mooi om te lezen. 3.5/5

  • Auteur(s) : Karina Sainz Borgo
  • Uitgeverij : J.M. Meulenhoff
  • ISBN : 9789029093538
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 224
  • Verschijningsdatum : jan2020

De pers over nacht in Caracas

"Hoge literatuur die stamt uit woede en ontworteling. Precies de plek waar goede verhalen vandaan komen.' La Razon

"Een uitstekende beschrijving van de tegenstelling tussen de wil om te leven en de afkeer van de realiteit.' Heraldo de Aragon

"Een samenspel van geweld en schoonheid.' Vozpopuli

"De literaire knaller van het jaar.' El Confidencial

"Een indrukwekkend boek.' La Ventana, Cadena SER

"Dit boek zal overal voor gesprekken zorgen en bejubeld worden. Dit belooft de roman van het jaar te worden.' Más de uno, Onda Cero

"Sainz Borgo gebruikt metaforen die tot leven komen, heeft een verfijnde smaak en schrijft intellectueel uitdagend.' Babelia

"Een magistrale roman.' La Reppublica

0 reacties:

Een reactie posten