Birthday | Meredith r.

Birthday - Meredith Russo (Best of YA)

Een hartverscheurend LHBT-verhaal over identiteit, vriendschap en liefde. 
Eén dag uit het leven van twee beste vrienden. Zes jaar op rij.

Eric en zijn beste vriend Morgan zijn geboren op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats. Ze hebben deze ene dag altijd samen gevierd, maar hoe ouder ze worden hoe meer hun vriendschap verandert. 
Morgan voelt zich volkomen alleen en gevangen in haar lichaam. Terwijl ze worstelt met de moeilijke keuze om als haar ware zelf te leven, lijkt Eric een perfect bestaan te hebben als populaire footballspeler. Toch heeft ook Eric zo zijn problemen. Langzaam maar zeker groeien Eric en Morgan uit elkaar. Maar de enige bij wie je echt jezelf kan zijn is je beste vriend… toch?

Meredith Russo wilde graag over een transpersonage schrijven, omdat ze zelf transgender is. 'Wanneer ik verhalen las over mensen zoals ik, werden ze door een niet-transgender verteld. Ik kan echt niet genoeg benadrukken hoe belangrijk fatsoenlijke representatie is.'

Eric en Morgan worden op dezelfde dag geboren in hetzelfde ziekenhuis en hebben dus vanaf dag één van hun leven een speciale band. Ook hun ouders sluiten sinds die dag vriendschap maar wanneer de moeder van Morgan sterft komen de eerste barstjes.

In het verhaal gaat Morgan door een struggle om haar ware identiteit te vinden en te uiten tegenover iedereen en ook Eric heeft het niet makkelijk thuis met een erg alfa-mannetje van een vader die hem een weg laat volgen die niet de zijne blijkt te zijn.

‘Ik ben er nog niet klaar voor om weer boven te gaan; boven het oppervlak wacht er teveel op mij.’

We lezen steeds in de perspectieven van Eric als zowel Morgan, we gaan jaar na jaar verder en zien hoe ze verder en verder uit elkaar groeien maar elkaar toch steeds bij zich dragen. 

Dankzij de auteur haar schrijfstijl krijg je een perfect beeld van hoe moeilijk deze zoektocht naar je echte identiteit is, hoe moeilijk het aanvaarden en uiten ervan is en hoe moeilijk het kan zijn om volop jezelf te zijn. 

‘Een van mijn tanden zit los. Ik voel aan mijn gezicht om te checken of er iets mis is. Als ik mijn hand weghaal zitten er rode vegen op.’

Een boek over liefde maar ook over verdriet, over aanvaarden maar ook over loslaten. Een boek over zoeken naar je echte ik en over hoe vriendschap veel, zo niet alles kan doorstaan. Een boek over transgender maar ook over nog zoveel meer. Een solide 4/5.

  • Auteur(s) : Meredith Russo
  • Uitgeverij : Van Goor
  • ISBN : 9789000370450
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 256
  • Verschijningsdatum : okt2019

'Schitterend geschreven. Birthday is een unieke bijdrage aan de langzaam groeiende transgenderliteratuur.' Booklist 

'Teder, mooi… Een gevoelig, opbeurend verhaal, dat broodnodig is.' Nylon 

'Een prachtig en hartverscheurend verhaal over liefde, vriendschap, seksualiteit en gender.' Bustle 

'Birthday schetst een realistisch beeld van de uitdagingen waar tieners tegenaan lopen tijdens de zoektocht naar hun eigen identiteit.' Publishers Weekly0 reacties:

Een reactie posten