De Bibliotheek van Parijs | Janet Skeslien Charles


 De bibliotheek van Parijs - Janet Skeslien Charles (Luitingh-Sijthoff)


De bibliotheek van Parijs van Janet Skeslien Charles is een onvergetelijk verhaal over familie, vriendschap, liefde en de verbindende kracht van literatuur.


Parijs 1939: De ambitieuze Odile Souchet is net begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Wanneer de nazi’s de lichtstad bezetten verandert alles van de ene op de andere dag. De bibliotheek blijft open, maar de Joodse bezoekers zijn niet meer welkom. Odile en haar collega’s riskeren hun leven door hun Joodse abonnees zelf de boeken te brengen. Maar wanneer Odile ontdekt dat haar vader, een politieman, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime, raakt zij in een groot persoonlijk conflict. Heeft zij de moed om de juiste keuzes maken?


Dankzij de uitgeverij kon ik het boek vooruitlezen en de recensie plaatsen bij de release van dit boek. Mijn enorme dank hiervoor. 


De cover is enorm mooi, die kleuren, de sfeer die het uitstraalt, ik neem dit boek gegarandeerd vast als ik in de boekenhandel ben. Als de cover je niet meteen grijpt dan doen de titel en de flaptekst dat wel. Dit verhaal heeft voor mij echt alle onderwerpen die ik zoek in een boek. 


Een verhaal over een enorme liefde voor boeken en over de oorlog dat is echt ‘right up my alley’. Het boek is dan wel verzonnen, er is wel gebruik gemaakt van echt gebeurtenissen. Personen die volgens het nawoord effectief in de Amerikaanse bibliotheek in Parijs, waar het boek zich afspeelt, gewerkt hebben. Het is toch wel een extra.


‘Mijn favoriete onderdeel van de bibliotheekopleiding was het Dewey Decimale Classificatiesysteem. Het werd in 1873 bedacht door de Amerikaanse bibliothecaris Melvil Dewey en maakte gebruik van tien categorieën om bibliotheekboeken op onderwerp in te delen. Alles had een nummer, zodat iedere lezer elk boek in elke bibliotheek kon vinden.’


Odile, een karaktervol meisje waarvan de vader haar liever ziet trouwen dan werken, gaat toch voor haar droom en dat is werken in de Amerikaanse bibliotheek van Parijs. Dit is ook echt waar haar passie ligt. Wanneer de oorlog uitbreekt lees je hoe niets of iemand nog veilig is. Hoe joden en anderen niet meer naar de bibliotheek mogen komen en hoe ‘creatief’ en met gevaar op eigen leven ze ermee omgaan.


Ook lees je de verhaallijn van Lily, het buurmeisje van Odile. Zij leert Odile beetje bij beetje kennen wanneer ze besluit haar te interviewen voor een schoolopdracht en zo leer je als lezer ook het ware verhaal kennen van Odile. Wanneer ook voor Lily een moeilijke tijd aanbreekt groeien de twee enorm naar elkaar. Dit stukje van het verhaal gaat traag maar is op het einde van het boek toch echt wel een meerwaarde. 


Odile, een vrouw die liefde, verdriet, vriendschap, verraad, de gevolgen ervan en een onvoorwaardelijke liefde voor boeken heeft. Maar ook angst, hoop en doorzettingsvermogen zijn gevoelens die bij Odile passen. Vooral haar liefde voor boeken blijft mij bij. 


‘De bibliotheek is mijn toevluchtsoord. Ik vind er altijd wel een hoekje voor mij alleen tussen de boeken, om te lezen en te dromen. Ik wil ervoor zorgen dat iedereen die kans krijgt, vooral de mensen die zich anders voelen dan anderen en een plekje nodig hebben waar ze zich thuis voelen.’


De schrijfstijl is enorm vlot maar het boek leest over het algemeen vrij traag. Er zit geen al te hoog tempo in maar het verhaal kan het echt hebben. De auteur zorgt met haar manier van schrijven en met dit verhaal wel voor een enorm warm gevoel. Vanaf de eerste pagina’s voel je die liefde van Odile voor boeken.


Parijs tijdens de tweede wereldoorlog, wat leven in deze tijd toen voor de stad en de mensen betekende. Het personages Odile, angst, liefde, hoop, verraad, rouw. En de immense liefde voor boeken. Een historische roman die zeker en vast de moeite waard is. 







0 reacties:

Een reactie posten