Het geknetter in de sterren | Jón Kalman Stefánsson


 Het geknetterd in de sterren - Jón Kalman Stefánsson (Ambo|Anthos)


Het geknetter in de sterren van Jón Kalman Stefánsson is een familieroman over vier generaties, van een van de bekendste IJslandse schrijvers. Over liefde, tijd en onverbrekelijke banden.


In Het geknetter in de sterren van Jón Kalman Stefánsson moet de kleine jongen die net zijn moeder heeft verloren een nieuw woord leren: stiefmoeder. ‘Nu ga je het krijgen,’ zeggen zijn vriendjes, en omdat zijn vader vaak weg is, vlucht de jongen met zijn tinnen soldaatjes in een droomwereld: hele legers helpen hem te strijden tegen zijn eenzaamheid. Hij krijgt ook aandacht van zijn grootmoeder, die hem verhalen vertelt over haar ouders: de ondernemende overgrootvader die de familie tot aan de afgrond bracht en de overgrootmoeder die afsprak met een kapitein. In poëtische zinnen vangt de volwassen verteller zijn jeugd en zijn familie.


Het verhaal van Ásta vond ik zo bijzonder geschreven dat toen ik dit boek voorbij zag komen ik geen seconde getwijfeld heb. Wanneer het boek op de deurmat viel ben ik meteen beginnen lezen en ik heb het boek pas losgelaten, met moeite, wanneer het uit was.


Een hardcover met een erg mooi jasje. Een vos deze keer en een winterse achtergrond. De boeken stralen toch altijd een sfeer uit die niet te benoemen is maar wel heel erg bij deze auteur en zijn schrijfstijl passen.


‘Zo was het vroeger: ik, papa en de tinnen soldaatjes die zich in een Brits en een Duits leger opdeelden, het laatste veruit in de minderheid. Maar dat veranderde allemaal op die lenteochtend toen een vrouw uit de slaapkamer van mijn vader kwam en in de keuken verdween.’


Wat kan ik zeggen. Dit verhaal is zo mooi. Ooh zo mooi. Hoe de kleine jongen en zijn tinnen soldaatjes overleggen, hoe het verhaal van zijn  overgrootvader duidelijk maakt hoe rusteloosheid effect heeft op alles en iedereen en hoe overgrootmoeder een pad leek te proberen leggen voor de toekomst. 


Hoe ongelooflijk knap heeft de auteur sommige zinnen opgetekend. Onwaarschijnlijk mooi, zo poëtisch. Pijnlijk op momenten maar puur en eerlijk schrijf de auteur hoe de jongen zich voelt bij het verlies van zijn moeder, de begrafenis van zijn moeder.


‘Overgrootvaders enthousiasme is zo aanstekelijk dat Gísli meegesleept wordt, het is nacht, ze zijn jong, zo jong en zo strontlazarus. Ze zweren om samen het onbekende te beleven.’


Misschien vind ik dit boek wel zo fijn omdat het iets minder ‘moeilijk’ is als anders reeds gelezen boeken. Het is makkelijker lezen. De schrijfstijl blijft even bijzonder, eigen aan de auteur stijl. Kortere hoofdstukken met poëtische zinnen. 


Dit boek is absoluut al jouw aandacht en leestijd waard. Meesterlijk vertelt de auteur jou dit verhaal van de jongen die 7 jaar is en plots een stiefmoeder ik huis heeft, waar je vertoeft in het verleden, waar de excentrieke overgrootvader met geld smijt en beslissingen maakt die voor iedereen gevolgen heeft. 


Lees dit boek.


  • Auteur(s) : Jón Kalman Stefánsson
  • Uitgeverij: Ambo|Anthos
  • ISBN : 9789026352140
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 208
  • Verschijningsdatum : februari 2021


Over eerder werk:

‘In zijn beschrijving van het IJslandse platteland is Stefánsson zoals gewoonlijk enorm in zijn element.’ – Trouw

0 reacties:

Een reactie posten