Alle mensen zijn sterfelijke | Simone de Beauvoir

 Alle mensen zijn sterfelijk - Simone de Beauvoir (Uitgeverij Orlando)


De befaamde roman Alle mensen zijn sterfelijk van de Franse filosoof en schrijver Simone de Beauvoir is het verhaal van de veertiende-eeuwse Italiaanse edelman Fosca, die niets liever wil dan de wereld overheersen en daarom een onsterfelijkheidselixer drinkt. Hij ontdekt dat zijn onsterfelijkheid echter meer nadelen dan voordelen heeft. 


Het is ook het verhaal van de ambitieuze actrice Régine, die Fosca ontmoet in de twintigste eeuw nadat hij door de geschiedenis is gereisd als vertrouweling van Karel V, als ontdekkingsreiziger en als revolutionair tijdens de Franse Revolutie. Régine vindt het onverdraaglijk dat haar roem even kortstondig is als haar leven. Wanneer ze Fosca tot haar minnaar weet te maken waant ze zich gereed voor de eeuwigheid.


Laat ik alvast beginnen met te zeggen dat de cover absoluut een plaatje is. Een heel mooie hardcover, dat schilderij op de voorkant, prachtige kleuren, de mooie achterkant en dan een titel om U tegen te zeggen. Alle mensen zijn sterfelijk in deze editie is een echte eyecatcher. 


Simone de Beauvoir is een icoon, een legende en je moet in je leven minstens een boek van haar hand gelezen hebben. Ik hoop nog meer werk van haar te kunnen lezen. Dit boek behoort tot de klassieker-reeks bij uitgeverij Orlando en ze hebben hiermee alvast een wondermooi boek beet.


‘Ze wilde niet dat hij urenlang in een fabriek of op een kantoor zou zitten, ze had er behoefte aan hem bij zich te houden en alle momenten van haar leven met hem te delen. Daar zat hij, hij keek naar het water, de aak, de lage huizen; en al die dingen waar Régine zoveel van gehouden had, werden samen met haat vastgelegd voor de eeuwigheid.’


Simone de Beauvoir sleurt je meteen mee in dit verhaal van Régine en Fosca. Dat doet ze aan de hand van haar personages maar ook door haar schrijfstijl en de manier waarop ze haar verhaal brengt. De dialogen, de vertelling door Fasco, de emoties of het gebrek aan emoties. Dat allemaal met als thema dood, onsterfelijkheid gewikkeld in lichtelijke absurheid en psyche.


Régine, een actrice, narcistisch doch diep vanbinnen onzeker, hoge dunk van zichzelf, die Fosca ontmoet en die besluit dat zij samen met Fosca en zijn onsterfelijkheid samen horen want zo zal ook zij onsterfelijk worden. Door hem aan haar te binden zal ze eeuwig verder leven. 


‘Ik strekte mijn armen uit; alles zou bedrog zijn, zelfs het verlangen dat mijn hart deed zwellen, en mijn armen om haar sterfelijk lichaam; maar ik had niet langer de kracht om te vechten; ik drukte haar tegen mij aan alsof ik een man was tegenover een vrouw en ik zei: ‘Voor het leven. Zou je wel een leven lang bij me willen blijven?’


Fosca die zijn stad wou redden, die onsterfelijkheid wou en nu bezit. Die de onsterfelijkheid vervloekt. Die steeds hetzelfde patroon van ‘love and war’ en dan de dood volgt. Verveling. Al 700 jaar lang. Dit is vooral zijn verhaal. Het betekenisloze van zovele dingen.


Het leven is complex maar eindig. Wij zijn klein,  verlies je niet in kleinigheden die er niet toe doen. Het zet je aan het denken. Dit boek is meer dan een mooi verhaal. Wat ik vooral over hou aan het boek is de mijmering: als je niet kan sterven, leef je dan nog? 


  • Auteur(s) : Simone de Beauvoir
  • Uitgeverij: Uitgeverij Orlando
  • ISBN : 9789493081772
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 352
  • Verschijningsdatum : december 2020

0 reacties:

Een reactie posten