Hemelrijk - Chris de Stoop

 Hemelrijk - Chris de Stoop (De Bezige Bij)


Een aangrijpende kroniek van besmetting, schuld en schaamte


In het hart van de Kempen, op de hei, breekt een helse tijd aan wanneer een zorgcentrum na het bezoek van de goede sint getroffen wordt door corona. De sint, mantelzorger voor zijn oude moeder, wordt als ‘superverspreider’ bestempeld en is een moment lang wereldnieuws. 


Honderden verzorgingstehuizen kampten met grote uitbraken, duizenden bejaarden stierven als vliegen, maar dit waargebeurde verhaal van een mantelzorger roept nu indringende vragen op over wat er echt gaande was. Hoe is het als je goed wilt doen maar kwaad aanricht? Wat is de nasleep van schuld en schaamte? Waarom is de ene mens minder mens dan de andere? 


Chris de Stoop, zelf jarenlang mantelzorger, met ook een coronadode onder zijn naasten, brengt een ingetogen kroniek van het drama, vermengd met zijn eigen familie-ervaringen. Een persoonlijk, ontroerend portret van binnenuit.


Wat is het toch aan deze auteur en zijn boeken dat me steeds weet te raken?! Het is, voor mij, de combinatie van schrijfstijl en de manier waarop hij zijn verhaal brengt. Zo vol van emoties en gewoon zoals het is. Geen verbloemingen, gewoon realistisch, zoals het is. Dat communicatie key is. 


Dit verhaal volgde elke Belg, en vele mensen buiten België. Ongewild, dat ook, want de media (en menig ander) bond deze man, Guido, zonder schaamte aan de schandpaal. Een beschuldiging die zo ver ging dat zelfs wanneer zijn ‘schuld’ niet aangetoond kon worden, er al teveel schade was aangericht.


Een hart voor mensen hebben - dat is Guido als mens - in volle pandemie, werd hem niet in dank afgenomen. Dat en een kleine inkijk hoe het is om mantelverzorger te zijn, is het verhaal dat Chris de Stoop je brengt. Geschreven zoals alleen hij dat kan. Vol, ontroerend, schrijnend, een eyeopener zodat mensen misschien beseffen dat het leven nooit helemaal zwart-wit is.


0 reacties:

Een reactie posten