De graveur | Lisa Medved

 De graveur - Lisa Medved (Horizon)


Historische thriller over Rubens, zijn graveur en een gestolen schat.


Antwerpen, de jaren 1620. Antonia groeit op in de kunstwereld van haar vader Lucas Vorsterman, de graveur van de bekende schilder Rubens. Ze bekijkt met argusogen de rivaliteit en jaloezie tussen de kunstenaars, niet het minst tussen haar vader en Rubens. Haar leven in het huishouden van Rubens verandert drastisch als Vorsterman haar een geheim toevertrouwt.


Antwerpen, het heden. De Canadese kunsthistorica Charlotte doet onderzoek naar haar held, Rubens. Ze ontdekt een brief van Antonia over een gestolen schat van Rubens. In haar gevaarlijke zoektocht naar de schat is niets wat het lijkt.


Pieter-Paul Rubes gegraveerd op de cover. Als dit geen eyecatcher is dan weet ik het ook niet meer. Ik sprong gelijk op het boek zonder eigenlijk te weten welk genre boek ik zou gaan lezen. De graveur is een boek dat zowat alles lijkt te hebben. Een ‘spannende’ onderzoek, een romantische kant, historische settings, personages met bagage,… 


Je leest dit boek vanuit twee perspectieven. De ene is van Antonia, de dochter van de graveur, die door middel van dagboeken en brieven aan de dochter van Rubens een inkijkje geeft in haar dagelijks leven én de relatie tussen haar vader en Rubens.


Het andere perspectief is dat van Charlotte, een Rubens expert uit Canada, die gaat doceren aan de universiteit van Antwerpen en die een grotere band met Antwerpen heeft dan je eerst zou vermoeden. Wanneer ze een document ontdekt dat gelinkt is aan Rubens start een spannend onderzoek.


Hoewel de spanningsboog niet heel erg hoog is, is het wel een fijn en entertainment boek. Een beetje Dan Brown vibes tijdens Charlottes onderzoek en een mooie inkijk naar het leven van vrouwen ten tijde van 1620. De auteur schrijft prettig en makkelijk en loodst je vlotjes doorheen heel het verhaal.


Op het einde komt alles mooi bij elkaar en ook al is het plot niet geheel verrassend, toch is dit een heel fijn historisch boek. Door het nawoord van de auteur sloeg ik zelfs enthousiast aan het googelen over de graveur en Rubens. Conclusie: dit boek is zeker mijn lestijd waard geweest. 


  • Auteur(s) : Lisa Medved
  • Uitgeverij: Horizon
  • ISBN : 9789464101799
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 480
  • Verschijningsdatum : februari 2022

0 reacties:

Een reactie posten