De nacht die mijn leven voorgoed veranderde - Lody van de Kamp

 De nacht die mijn leven voorgoed veranderde. - Lody van de Kamp (Kokboekencentrum)


De nacht die mijn leven voorgoed veranderde is een aangrijpende novelle die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog en de periode erna. 


Hoofdpersoon is Kasriël, een Joodse opa die het verschrikkelijke geheim dat hij al zijn hele leven met zich meedraagt, eindelijk onthult aan zijn kleindochter Mirjam. Zijn verhaal begint in Polen, waar hij als kleine jongen met zijn familie wordt opgepakt. De rest van zijn kindertijd brengt hij door in getto’s en concentratiekampen. Het lukt hem om te overleven en voor zijn broertje te zorgen, maar daarvoor betaalt hij een hoge prijs. Na de oorlog vertrekt hij naar Amerika, waar hij zijn verhaal begraaft en al het contact met zijn verleden verbreekt. Teruggekomen in Europa praat hij voor het eerst in zijn leven over het afschuwelijke geheim dat hem al jaren heeft verteerd.


Een verhaal over oorlogstrauma’s en het leven dat daarop volgt. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.


De nacht die mijn leven voorgoed veranderde is een van de, of gewoonweg de meest aangrijpende en intense kortnovelle die ik ooit al las. Kasriël draagt een geheim met zich mee, een geheim dat hij nog nooit met iemand luidop deelde, tot nu. Nu wil hij zijn verhaal delen, beginnende bij zijn kindertijd, doorheen en na de oorlog, van Amerika tot weer in Europa. Wanneer hij tijden WOll in een concentratiekamp terecht komt staat hij op een nacht voor een allesverterende keuze. 


Korte hoofdstukken met korte blokjes tekst en ‘eenvoudig’ te lezen, wat een goede zet is. Het geheim, het verhaal van Kasriël is zo ontzettend heftig en intens dat door die eenvoud het effect maximaal is. Ook zorgt die schrijfstijl ervoor dat het te verwerken is, al blijft het een extreem zwaar verhaal. (Gebaseerd op waargebeurde feiten.) Want wat het hoofdpersonage meegemaakt heeft is mensonterend, te hard om te begrijpen en bevatten. 


Dit kleine boekje is groots in het verhaal dat het te vertellen heeft. Denken dat alle gruwelijkheden en mensonterende gebeurtenissen uit concentratiekampen verteld zijn, is een illusie. Dat bewijst auteur Lody van de Kamp met Kasriëls verhaal. 


  • Productcode (EAN): 9789029732277
  • Verschijningsdatum: 1/02/2022
  • Aantal bladzijden: 96
  • Uitgeverij: Kokboekencentrum Fictie
  • Auteur(s): Lody van de Kamp
  • Taal: Nederlands 
  •              Uitvoering: paperback

0 reacties:

Een reactie posten