De drie zussen van Auschwitz - Heather Morris

 De drie zussen van Auschwitz - Heather Morris (HarperCollins)


Toen ze klein waren, beloofden de Joodse zusjes Cibi, Magda en Livi hun vader: wij blijven samen, wat er ook gebeurt. Als Livi op haar vijftiende op transport wordt gesteld, zorgt die belofte voor een dramatische wending. Cibi volgt haar naar het concentratiekamp, Magda duikt onder. Door een wrede speling van het lot worden de zussen herenigd op de gruwelijkste plek op aarde: Auschwitz- Birkenau. Daar doen ze een nieuwe belofte: wij blijven leven, wat er ook gebeurt. De wil om samen te blijven geeft de zussen moed, ook als ze op dodenmars dwars door Europa worden gestuurd en proberen 

te ontsnappen. 


Dit op waarheid gebaseerde verhaal breekt je hart, maar sterkt het ook. De moed van deze drie zussen is ongeëvenaard, evenals de vertelkunst van bestsellerauteur Heather Morris. 

 

Drie zussen, één belofte. Met dit verhaal schrijft auteur Heather Morris hoe de drie zussen de belofte die ze maakten aan hun vader, waar maken. Hoe ze doorzetten om steeds samen te kunnen blijven. Ook wanneer de oorlog voorbij is blijven ze vechten voor die belofte na te kunnen komen.


Er is veel te doen rond deze auteur en naar wat af te leiden valt aan informatie van de gezinsleden, kinderen, kleinkinderen van de zussen, berust dit verhaal op wat de zussen hebben meegemaakt. Zonder afbreuk te doen op de zussen en wat een mensonterende tijd ze hebben doorgemaakt, blijft dit een roman. Een roman waar gruwel hand in hand moet gaan met een ‘goed gevoel’ en dat doet de auteur op een manier zoals zij alleen dat kan. Het typeert haar boeken, de ‘balans’ tussen gruwel en lichtpuntjes.


Zoals te verwachten leest dit boek enorm vlot en snel. Zowel de emoties als de gruwel, zowel de voorzichtigheid alsook de littekens die opgelopen zijn, de auteur weeft het allemaal mooi in elkaar. Ook in dit boek zijn de hoofdpersonages van de vorige twee boeken heel even aanwezig. (Dat de auteur na haar eerste boek haar les geleerd lijkt te hebben, kan je zien aan foto’s en documentatie van de zussen en het kamp, die aan het boek zijn toegevoegd.)


Drie zussen met drie heel verschillende karakters, maar allemaal hebben ze de wilskracht om te willen slagen in het leven en gelukkig te zijn. Antisemitisme stopte niet na de oorlog, en de zussen moeten blijven opboksen tegen vooroordelen en leugens. Maar ze overleven, zowel de oorlog als de naoorlogse jaren met een kracht die alleen maar bewonderenswaardig kan genoemd worden. Zoals altijd weet de auteur me te raken met haar boek, met het verhaal dat ze hier schrijft.


  • Auteur(s) : Heather Morris
  • Uitgeverij: Harpercollins
  • ISBN : 9789402708912
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 416
  • Verschijningsdatum : januari 2022

0 reacties:

Een reactie posten