De vrouwen van Beiersdorf | Lena Johansson

 De vrouwen van Beiersdorf 1, Gertrudes besluit

 -Lena Johansson (AW Bruna)


Authentiek en ontroerend: de meeslepende De vrouwen van Beiersdorf-trilogie van Lena Johannson is gebaseerd op ware gebeurtenissen.


Hamburg, 1889: als Gerda Oscar Troplowitz ziet, jaren na zijn stage bij haar vaders bedrijf en inmiddels een succesvol ondernemer vol ideeën, is het snel duidelijk dat de twee voor elkaar bestemd zijn. Ze willen niets liever dan samen iets opbouwen. Oscar neemt het laboratorium over van een zekere Paul Beiersdorf en begint met het ontwikkelen van nieuwe producten, waaronder de inmiddels klassieke Nivea-crème. Het wordt een succesvolle onderneming met een eigen fabriek, waar hij oog blijkt te hebben voor alle werknemers en hun rechten. 


Maar hoe succesvol hij ook is, de hogere kringen in Hamburg mijden Oscar vanwege zijn moderne opvattingen – maar ook omdat hij joods is. Om Oscar te helpen begint Gerda, samen met een bevriende kunstenares, salonavonden te organiseren en invloedrijke gasten uit te nodigen. Zal het haar lukken om alle tegenstanders van gedachten te doen veranderen en Oscars bedrijf te redden?


De vrouwen van Beiersdorf, ik vond en vind die titel heel catchy klinken. Wetende dat de plaats van mannen en vrouwen in die tijd heel erg anders waren dan nu en de dynamiek tussen partners niet was zoals het nu is, én het feit dat dit boek gebaseerd is op ware gebeurtenissen, maken dit boek nog leuker.


De auteur, Lena Johansson, heeft een super vlotte en complete schrijfstijl. Ze brengt de personages zo naar voren dat ik ze nog net niet echt kon horen. Zowel het verhaal als de personages, de verstandhoudingen, de omgeving, beschrijft de auteur kristalhelder zodat het boek van begin tot einde blijft boeien.


Het verhaal zet vooral drie vrouwen centraal. Gertrude, de vrouw van Oscar die het Beiersdorf overneemt en een, voor die tijd, moderne en gepassioneerde zakenman is, een van zijn werkneemsters en een bevriende kunstenares die met Gertrude een band opbouwt. Alles zit mooi verweven in dit verhaal waardoor Oscar toch zeker lof verdiend als man in die tijd.


Gelukkig is dit deel 1 van wat een trilogie zal worden over het Beiersdorf. Gelukkig zeg ik want dit boek en zijn personages zijn koppig maar moedig, gedreven en liefhebbend waardoor ik het Beiersdorf en zijn geschiedenis helemaal nog niet wil loslaten. 


  • Auteur(s) : Lena Johannson
  • Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
  • ISBN : 9789400514201
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 448
  • Verschijningsdatum : januari 2022

0 reacties:

Een reactie posten