Klein groot meesterwerk Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder - Stefaan Degand (Borgerhoff & Lamberigts)


Acteur Stefaan Degand (1978) groeide op in het West-Vlaamse Wevelgem, een dorp dat hij ontgroeide in de grootstad Antwerpen, waar het leven zich verder ontspon. In een bezwerend en intens proza verhaalt hij over dat leven tot op heden. Over hoe de liefde in zijn leven kwam, en ook weer ging. En terugkwam. Over hoe leven ook maar wat klungelen is. En over eten, lekker, gulzig en veel. 


Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder is een middelvinger naar de dood, een ode aan het leven, en een boek dat tegelijk oorverdovend luid en ontroerend stil is.


Vele mensen, vooral uit België, zullen Stefaan Degand kennen en dus ook zijn verhaal over hoe hij op enkel uren tijd de liefde van zijn leven verloor. Stefaan Degand is ook een mens dat fascineert, elk programma waar je hem al mens en niet enkel als acteur kan zien is boeiend.


Wat een zoektocht was het al om dit boek in handen te krijgen dus het zal niet verbazen dat het boek, meer dan terecht, al aan zijn derde druk toe is. Te bedenken dat hij dit boek bijna niet schreef, het zou een ongelooflijk gemis geweest zijn.


‘Ik leef nu

In het hier en nu

De toekomst is oninteressant, onvoorspelbaar en grillig’


Geen leestekens en korte zinnen. Een speciale manier van schrijven maar het werkt en het past. Dit boek is Stefaan Degand die je meeneemt vanaf zijn jeugd tot nu. Zijn jeugd, zijn school, zijn werk, zijn Julie...


Dit boek is rauw, pijnlijk, mooi, oprecht en heel intens, net zoals de auteur zelf. Er mag en moet gelachen worden maar ook alle eerlijke gedachten komen ook aan bod. Dit boek is zo puur en so far ongetwijfeld mijn favoriete boek van 2020.


‘Een rouwboek kan maar een titel hebben

Los het op’


Een klein groot meesterwerk, ruw, woest, ongelikt, ongekuist... maar vooral liefde. Altijd liefde. 
0 reacties:

Een reactie posten