Een boek om te koesteren


 Samen duizelen we - Jaela Cole (Horizon Boeken)


Tragikomische roman over vallen. Diep vallen. En weer overeind komen.


Het lichaam van Sarah weigert dienst. Stoer is ze wel. Echt crashen overkomt de anderen, niet haar. Haar zestienjarige zoon Ferre worstelt dan weer met opgroeien. Bovendien draagt zijn liefje Esther een zware rugzak als kind van co-ouders. Samen duizelen ze. Maar Sarah en Ferre zijn degenen die vallen. Ferre stort letterlijk naar beneden en Sarah valt om. Ze wordt een paardje in de medische mallemolen waar voornamelijk mannen de kwast pakken en nog een ritje krijgen. Haar traject met beenbeugels en baarmoeders koopt haar geen oplossing. Ze eindigt telkens met een beetje minder lichaam. Gulzig ontwikkelt Sarah een nieuwe levensstijl, waarin de tranen blijven stromen, humor van levensbelang blijkt en vergeving en mildheid geen zweverige begrippen blijven.


Ik val meteen met de deur in huis. Jongens, wat een mooi boek dit! Leven, het is op zich al moeilijk laat staan als je op meerdere manier moet overleven. We hebben allemaal onze demonen en struggles in het leven en in dit boek schrijft de auteur voortreffelijk uit hoe de hoofdpersonages met die struggles omgaan, of niet omgaan. Enorm veel diepte in dit verhaal, letterlijk en figuurlijk.


De cover, zo sterk. Soms zegt een beeld heel veel. Is een beeld een emotie en dat is exact wat de cover doet met dit boek. Vanaf het moment ik dit boek in mijn handen kreeg, de cover bekeek, moest ik dit boek beginnen lezen.


De auteur heeft een zeer mooie en toegankelijke schrijfstijl. Het leest enorm vlot en zuigt je ook compleet in het verhaal. Korte hoofdstukken waar de zinnen en gedachten beeldend, schrijnend met moment en zelf poëtisch zijn.


Ook de personages konden mij helemaal bekoren en het klopte ook helemaal. Geen overdreven reacties, geen onechte emoties, het boek voelt enorm echt aan. Sarah is wat ik een oermoeder wil noemen en ik snapte haar volledig. Je kind eerst, de rest komt later. Ferre is ook een sterk personage en zijn struggles zijn echt.


Het verhaal is helemaal niet happy, er zit humor in begrijp mij niet verkeerd, maar het is pijnlijk. Pijnlijk mooi om te lezen. Het leven lijkt soms een grote slechte grap met de personages er middenin en ze geraken er maar niet uit.


Dit boek is zó mooi, ik leefde en voelde mee met elk personage met elke vezel en emotie in mijn lichaam. Dit verhaal in combinatie met de auteur haar voortreffelijk taalgebruik, de manier waarop ze het opschreef is meer dan het lezen waard. Ik koester dit boek.


  • Auteur(s) : Jaela Cole
  • Uitgeverij : Horizon
  • ISBN : 9789463962605
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 320
  • Verschijningsdatum : september 2020

0 reacties:

Een reactie posten