Het mooie De stof in haar handen


 De stof in haar handen. - Bianca Pitzorno (Signatuur)


Sardinië, begin twintigste eeuw. Een jonge naaister strijdt voor haar dromen in een wereld die gedomineerd wordt door mannen.


Sardinië, begin twintigste eeuw, de tijd dat alle kledingstukken nog op maat gemaakt worden. Een meisje leert alle kneepjes van het vak van haar grootmoeder: van zomen tot het aanbrengen van veters en knoopsgaten. Daarna begint ze als naaister aan huis te werken om zo haar eigen geld te verdienen. Haar naaimachine is haar weg naar vrijheid.


In elk huis, tijdens het opmeten, het knippen, het naaien, luistert ze naar de verhalen van eigengereide vrouwen om haar heen: de eigenzinnige Esther, die paardrijdt als een man en natuurkunde studeert, de vrijgevochten Amerikaanse Lily Rose die een pistool in haar korset verstopt en de hebzuchtige zussen Provera. 


In De stof in haar handen strijdt een jonge vrouw voor haar onafhankelijkheid en voor haar dromen, in een wereld die gedomineerd wordt door mannen.


Iets aan de cover trok me meteen aan en ook de titel heeft voor mij iets heel intrigerend. De stof in haar handen, de cover en de flaptekst hadden mij instant overtuigd om dit boek te gaan lezen. 


Bianca Pitzorno is geen onbekende en schreef al een hele resem boeken, vooral kinderboeken. Ze heeft een heel prettige schrijfstijl die enorm vlot leest. Ze schrijft dit verhaal in de ik-vorm. 


‘Mijn oma’s specialiteit was linnengoed: complete uitrustingen voor het huis – lakens, tafellakens en gordijnen – maar ook mannen- en vrouwenoverhemden, ondergoed en baby- uitzetten. In die tijd waren er maar een paar luxe winkels waar dergelijke kledingstukken kant-en-klaar werden verkocht.’


Ze maakte van haar hoofdpersonage een sterke vrouw, vind ik, die ondanks haar jeugdige leeftijd meteen volwassen is geworden. Soms sluipt dat jeugdige weer ik haar denken en doen waardoor het zo echt aanvoelt want het klopt. Hoe stevig je ook in het leven kunt of moet staan soms valt je leeftijd niet te verloochenen.


De auteur beschrijft ook heel mooi hoe de verschillen in klasse waren en zijn. Een wereld waar mannen en rijkdom alles beheersten of wou beheersen. ik kreeg een duidelijk beeld en droomde met momenten even weg naar upstairs downstairs decors. 


‘Dat betekent niet dat ik me niet bewust was of ben van de enorme maat- schappelijke afstand die ons scheidde, en van mijn plaats ten opzichte van haar.’


Een mooie roman die je doet wegdromen, die je bij elk personage waar je over leest wel even weet te raken. Een erg mooi boek dat mij enkele uren ontspannende leestijd opleverde. 


  • Auteur(s) : Bianca Pitzorno
  • Uitgeverij : Signatuur
  • ISBN : 9789056726553
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 288
  • Verschijningsdatum : juli 2020


0 reacties:

Een reactie posten