De aftrap op - hilarisch


 De aftrap op - Bel Kaufman (Atlas Contact)


Bel Kaufman's klassieker "De aftrap op', nu opnieuw uitgebracht. 


Vers van de lerarenopleiding belandt Sylvia Barrett op een middelbare school in New York, popelend om jonge mensen liefde voor literatuur bij te brengen. In plaats daarvan krijgt ze te maken met een vervallen klaslokaal, een verstikkende bureaucratie en leerlingen zonder enige belangstelling voor Chaucer. Ondanks alle hobbels blijkt het lesgeven een dankbare reis, die wordt verteld aan de hand van een bonte verzameling correspondentie – administratieve memo's in strenge maar onbegrijpelijke taal, stiekeme briefjes met wijze woorden van docenten onderling, verlofbriefjes en opstellen waarin leerlingen onbewust recht uit het hart spreken.


"De aftrap op' was bij publicatie in 1964 onmiddellijk een bestseller en is vandaag de dag nog even schrijnend, aangrijpend, hilarisch en relevant. Het is een tijdloos portret van een bedreigd schoolsysteem dat alleen gered wordt door docenten met hart voor het vak en leerlingen die maar één ding willen: gezien worden.


De aftrap op is een hilarisch boek, echt, heerlijk. Ik snap volkomen waarom dit boek een bestseller is en opnieuw is uitgebracht, het is tijdloos. De schrijfstijl van de auteur maakt dat je moeiteloos weer in je schooltijd gezogen wordt.


Ook al is het boek voor het eerst verschenen nog voor ik geboren ben - en ik denk dat mijn ouders de leeftijd van 3 jaar hadden toen - toch lijkt er niet zoveel veranderd in het schoolleven. 


Ik heb dit boek met een lach gelezen en meerdere keren gedacht dat het ook echt zo was en nu nog moet zijn voor zowel leerkrachten als leerlingen. Conclusie? 


Heerlijk!! Neem dit boek in de hand, installeer je op de bank en geniet van dit hilarische maar vooral tijdloze boek. Dat dit een klassieker is is absoluut te begrijpen. Vriendschappen die gesloten worden tussen leerkrachten en elkaar steunen en elkaar door het systeem sleuren, leerkrachten en ondersteunend personeel dat hun job veel te serieus nemen. Leerlingen die op echt alles een antwoord hebben... Dit is echt zo een fijn leuk boek.


  • Auteur(s) : Bel Kaufman
  • Uitgeverij : Atlas Contact
  • ISBN : 9789025454890
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 368
  • Verschijningsdatum : augustus 2020

0 reacties:

Een reactie posten