Uitstekend debuut


Het laatste leven - Mohlin & Nyström (HarperCollins)


Winnaar Zweedse Crimetime Award voor beste thrillerdebuut van het jaar! Scandinavische crime met internationale allure, voor lezers van Jo Nesbø, Stieg Larsson en Lars Kepler.


Wanneer FBI-agent John Adderley na een mislukte infiltratie in een drugskartel met schotwonden in een ziekenhuis in Baltimore ontwaakt, weet hij dat hij zo snel mogelijk van de radar moet verdwijnen. Hij krijgt een nieuwe identiteit en vertrekt naar zijn geboorteland Zweden. Daar wordt hij onderdeel van het coldcaseteam van Karlstad dat zich bezighoudt met een tien jaar oude vermissingszaak. De verdwijning van het tienermeisje Emelie Bjurwall is voor iedereen altijd een raadsel gebleven. De politie heeft destijds wel wat sporen op een hoge klif aangetroffen, maar het lichaam van de miljonairsdochter is nooit gevonden. Met zijn Amerikaanse mentaliteit kost het John moeite een plek te vinden tussen de Zweden, temeer omdat de zaak persoonlijk is: de hoofdverdachte is namelijk niemand minder dan zijn halfbroer. John bijt zich in de zaak vast, maar moet tegelijkertijd op zijn hoede blijven, want als het drugskartel lucht krijgt van een onconventionele detective die zich ophoudt in een Zweeds provinciestadje is hij zijn leven niet meer zeker…


Scandinavische thrillers, hoe doen ze het toch, het gros van deze thrillers zijn altijd goed en zo ook deze. Ik mocht dankzij HarperCollins dit boek lezen waarvoor dank.


Op het eerste zicht misschien niet zo een speciale cover maar wel eentje dat ervoor zou zorgen dag ik het boek oppak in de boekenhandel om de flaptekst te lezen. Ook dat is iets dat Scandinavische thriller gemeen hebben, een herkenbare cover. 


Dat de twee schrijvers ervaring hebben in de wereld van scenario’s is te merken want dit kan zo een aflevering van een spannende serie zijn en kan perfect verfilmd worden. De auteurs hebben duidelijk een klik en dat merk je in hun schrijven. Een geslaagde samenwerking.


Alles is goed uitgewerkt, het verhaal, de personages, de twists en ik wil zó graag nog meer boeken lezen met John. Ik was dan ook super blij te horen dat de heren alweer volop aan het schrijven zijn. Gelukkig.


Uitstekende debuut dus en een boek dat toegankelijk is voor een heel breed publiek, veel mensen gaan dit boek graag lezen. 


0 reacties:

Een reactie posten