Hoeray for Hilary Mantel Een veiliger oord - Hilary Mantel (Meridiaan Boeken)


Een veiliger oord is een monumentale roman over de Franse Revolutie in drie delen: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.


1789: de revolutie is in aantocht in Frankrijk. De staatskas is leeg, er heerst hongersnood en de onvrede onder de burgers neemt toe. In deze explosieve sfeer treden drie jonge mannen op de voorgrond: Georges-Jacques Danton, Camille Desmoulins en Maximilien Robespierre. De revolutie is onomkeerbaar, de bestorming van de Bastille een logische stap. 


In Gelijkheid zijn de eerste doden gevallen en is de Revolutie begonnen. De monarchie houdt voorlopig stand maar naarmate de honger groeit en de wanhoop toeneemt, kan de stemming elk moment omslaan. Desmoulins, Danton en Robespierre bevinden zich in het centrum van de gebeurtenissen, die zich razendsnel ontwikkelen. De lijn tussen slagen en falen is flinterdun, en falen is geen optie. 


Frankrijk, 1792. In Broederschap hangt de Revolutie aan een zijden draadje en is de Terreur niet meer te stoppen. Het komt tot een confrontatie tussen de onkreukbare idealist Robespierre en de pragmatische levensgenieter Danton. Desmoulins levert zijn messcherpe kritiek en raakt verpletterd in de titanenstrijd, waarvan er maar één de overwinnaar kan zijn...


Noem me gerust en officieel een Hilary Mantel fan. Want sinds ik de Cromwell-trilogie las en nu deze een veiliger oord kan ik niet wachten om meer (her)uitgaves te lezen. 


Wat ik super fijn vind aan de boeken, de edities die ik in de kast heb staan - ik spreek nu even over dit boek en de Cromwell-trilogie - zijn de super mooie covers. Ze vragen gewoon om gelezen te worden.


‘De stad ruikt naar de zomer; niet bijzonder aangenaam dus, maar hetzelfde als het jaar ervoor, hetzelfde als ze de jaren hierna zal doen.’


Dit soort boek, waar geschiedenis leeft, zijn eens zo fijn om te lezen als het zo een dikke kleppers zijn als deze. Dit komt natuurlijk ook door het feit dat Hilary Mantel met haar schrijfstijl ervoor zorgt dat het nooit saai gaat worden én dat het te volgen blijft.


Dankzij die schrijfstijl snap je meer over al die personages die ook echt geleefd hebben en over de Franse revolutie en nogmaals it didnt get boring. Een veiliger oord zijn de drie boeken Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap samen. Dus je kan het boek ook in drie delen lezen wanneer je niet van dikke boeken houdt.


‘Ze draaide alleen haar ogen naar hem toe, niet haar hoofd, en de schamele restanten van een glimlach. De huid rond haar mond zag grauw.’


Het verschil met Cromwell en dit boek is dat ik echt wel meer tijd nodig had om volledig in het verhaal te komen. Bij de Cromwells zat ik echt instant in het verhaal en nu duurde het even voor ik volledig mee was. Misschien omdat ik teveel vergelijk of misschien omdat dit boek eerder kwam en haar schrijfstijl geëvolueerd is.


Hoe dan ook de conclusie is dat ik weer genoten heb van deze spannende leerrijke les geschiedenis. Hilary Mantel is een krak in historische boeken schrijven. Dus ja nog meer van dat alstublieft.


  • Auteur(s) : Hilary Mantel
  • Uitgeverij : Meridiaan Uitgevers
  • ISBN : 9789493169005
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 680
  • Verschijningsdatum : oktober 2019


0 reacties:

Een reactie posten