Julien, de worst en de zwarte man


 Julien - Peter Thiessen (Horizon)


Julien Van Wezemaele, een mysterieuze eenzaat van middelbare leeftijd, leidt een teruggetrokken bestaan op een steenworp van zijn werkplek, het Stuivenbergziekenhuis in hartje Seefhoek, Antwerpen. Daar is hij verantwoordelijk voor het mortuarium, de plek waar dode patiënten de laatste zorgen krijgen toegediend. Zijn leven bestaat verder uit het lezen van kranten, het schrijven van lezersbrieven en het afluisteren van cafégesprekken. Op een dag ontdekt Julien een condoom met diamanten in de aars van een overleden Nigeriaan. Die vondst leidt tot een rollercoaster van gebeurtenissen die zijn leven voorgoed een andere wending geven.


Wat een cover. Als het de bedoeling was om met die cover te shockeren en zo de aandacht te trekken dan is dat alvast goed gelukt. Ook de naam Julien als titel wekt meteen de nieuwsgierigheid. 


Peter Thiessen brengt met Julien zijn tweede thriller uit met een heel vlotte schrijfstijl. Net zoals Margot, zijn eerste thriller, leest dit boek heel snel. De hoofdstukken zijn kort en er is voldoende dialoog.


‘Julien is verlegen. Hij staat niet graag in de rij. Mensen boezemen hem angst in. Daarom doet hij zijn job zo graag. Twee jaar en twintig dagen geleden had hij voor het laatst in de rij gestaan. Dat was bij De Post. Hij had postzegels nodig.’


Het verhaal is bizar, absurt zelfs. Bij de start van het boek was ik heel enthousiast om verder te lezen. Julien, het hoofdpersonage, is een eenzaat die in een mortuarium werkt met de nodige eer en respect. Ook is hij een fervent schrijven van lezersbrieven en een beetje neurotisch. Elke dag verloopt volgens hetzelfde stramien.


Wanneer hij een lijk aflegt en iets vind veranderd alles, maar hoe meer ik las, hoe meer ik mijn aandacht verloor. Saai is misschien niet het juiste woord maar het verhaal hield mijn aandacht niet vast. Het was iets te onsamenhangend voor mij. Iets te random.


‘Terug thuis gaat Julien aan de tafel zitten. De lezersbrief van de dag dient nog geschreven te worden. Door het derde lijk en de bestelling van de Vernacare was ook dat in de dagindeling blijven steken.’


Als het de bedoeling was om de lezer achter te laten met een bizar gevoel dan is dat alvast meer dan geslaagd. Sommige passages in verband met Julien zijn job zijn eerbiedig en mooi, andere passages zijn dan weer te vergezocht. Lees hem vooral zelf, ik hou het bij bizar. 


  • Auteur(s) : Peter Thiessen
  • Uitgeverij : Horizon
  • ISBN : 9789492626134
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Paperback
  • Aantal pagina's : 224
  • Verschijningsdatum : oktober 20200 reacties:

Een reactie posten