Wat het hart verwoest - John Boyne

Wat het hart verwoest - John Boyne (uitgeverij Meulenhoff) 

Ierland, 1945. Cyril wordt geboren als bastaardzoon van een verstoten tienermeisje. Het welgestelde echtpaar Avery adopteert hem, maar Cyril vraagt zich vaak af waarom, want zijn adoptieouders laten geen gelegenheid onbenut om hem op het hart te drukken dat hij geen echte Avery is. Hij voelt zich ook geen Avery, en hij voelt zich ook niet thuis in het katholieke naoorlogse Ierland. Pas als hij de flamboyante charmeur Julian Woodbead ontmoet, is de eerste stap naar de zoektocht van zijn identiteit gezet – een zoektocht die hem tot in Amsterdam en New York voert, in een poging het geluk en de liefde te vinden.

John Boyne verbeeldt op fenomenale wijze de verlossende kracht van de menselijke geest, en laat de lezer en passant voelen hoe onwelkom de wereld kan zijn voor zoekende zielen.

Dit is weer een top John Boyne en een boek vol gevoelige thema’s dat je meeneemt door een strijd naar doen wat juist is, wat juist voelt, wat verwacht word allemaal met een vleugje humor hier en daar.

"Afwisselend slim, geestig en hartverscheurend triest. Dit is een schrijver op de top van zijn kunnen.' Mail on Sunday.

Zoals elk boek dat ik lees van John Boyne was ook deze niet weg te leggen en raakt het allemaal. De homofobe, hypocriete, agressieve, religieuze, soms onmenselijke wereld waar Cyril zich in bevindt maakt je met momenten erorm triest.

"Groots en slim en vaak erg grappig.' The Sunday Times.

Dit boek zit ook vol humor, Charles bv is één van mijn favoriete karakters in het boek, ik heb meerder malen best wel moeten lachen met hem. Ook Cyril zijn humor is on point, zalig hoe hij uiteindelijk een dynamiek vindt met de mensen rondom hem ondanks alles.

"Een picareske, ronddwalende odyssee voor de afzonderlijke karakters. Het boek brandt haast van woede over de levens die worden verwoest door sociale minachting en zelfhaat. Een aanzienlijke prestatie.' The Guardian

Het enige minpuntje is dat het iets langer duurt om erin te komen maar de verhaallijnen, de onderwerpen, de dynamiek tussen de personages maken dit alles meer dan goed. Ik heb kortom weer heel erg genoten van dit boek. 

"Een episch verhaal vol verve, humor en liefde. Dit zal een groot publiek aanspreken.' The Irish Times

Een ontroerend en humoristisch boek. Liefde, verdriet, tranen, lachen, dood, leven het zit er weer allemaal in. Voor mij persoonlijk een 4,5/5 waard. 

"Boyne creëert licht in de verdoemenis, en humor in de meest hartverscheurend trieste situaties. Een fantastische leeservaring.' Press Association

0 reacties:

Een reactie posten