De acht of negens levens van Stella Fortuna - juliet Grames

De acht of negen levens van Stella Fortuna - Juliet Graemes (uitgeverij luitingh-Sijthoff)

Een prachtig familieverhaal: bruisend, meeslepend en ontroerend, een verhaal als een Italiaanse opera. Voor iedereen die heeft genoten van de boeken van Chloe Benjamin en Holly Ringland. 

Stella Fortuna wordt geboren in het arme Zuid-Italië. In haar Italiaanse dorp wordt ze beschouwd als een rariteit, maar de band met haar zusje is onbreekbaar. Na de Tweede Wereldoorlog emigreert het gezin naar Amerika, waar de zussen opgroeien en oud worden in een grote Italiaans-Amerikaanse familie. Jaren later zit de honderdjarige Stella Fortuna alleen in haar huis in Wethersfield, Connecticut. Ze haakt dekens en negeert boos haar zus, Tina, die aan de overkant woont. Ooit waren ze onafscheidelijk. Waardoor werd de band tussen de zussen verbroken?

Ik wil de uitgeverij lsamsterdam enorm bedanken voor dit recensie-exemplaar. 

“Andere mensen zouden Stella Fortuna haar lange leven onderschatten, en allemaal hadden ze daar uiteindelijk spijt van.”

Dit boek trekt gewoon meteen je aandacht, de titel maakt je onwijs nieuwsgierig en dan die zo ontzettend mooie cover, je weet gewoon dat dit boek goed gaat zijn, dit kan niet misgaan! 

Het boek begint met een kleine samenvatting hoe het boek er kwam, wat er gebeurd is en waar het zou lijken dat je daarmee “heel het boek al weet” geeft het hier nog een extra duw om zo snel mogelijk door te gaan met lezen, de nieuwsgierigheid lijkt nog meer gewekt. Doordat het boek gebaseerd is op gebeurtenissen van haar grootmoeder laat de schrijfster in het midden welke stukken fictie zijn en welke stukken effectief zullen gebeurd zijn in die tijd.

“... een naam als Stella Fortuna was gewoon vragen om moeilijkheden.”

De schrijfster zorgt ervoor dat alles en iedereen zo gedetailleerd worden omschreven dat je alle bomen, heuvel, personages perfect voor je ziet, je de muziek hoort, de geuren ruikt, de wanhoop voelt, een momentje van geluk meemaakt en zelf heimwee voelt.

Het speelt zich een deel van de tijd af in Italië en een deel van de tijd Amerika en wederom voelt het alsof je mee door de straten wandelt met Stella en Tina en heel het boek door kon ik enkel maar denken dat het leven soms echt wel shit is en dat er voor sommige mensen weinig echt geluk weggelegd is hoe hard ze er ook voor strijden.

“‘Ze zeggen dat je een kreng bent!’ ‘En wiens probleem is dat?’ Antwoordde Stella dan. ‘Niet het mijne.’”

Het is een +400 pagina`s tellend boek maar voor mij hadden het er best meer mogen zijn. Ik vind dit zo een mooi verhaal waarin je echt alles tegenkomt, spanning, liefde, dood, wanhoop, intens geluk, woede, verdriet.

Een ijzersterke debuutroman die ik iedereen aanraad en in mijn favorietenlijst staat. 🍋🍋🍋🍋🍋-waard 

“Tegen de tijd dat ze zestien was en uit Ievoli vertrok, was Stella Fortuna al bijna drie keer gestorven - vandaar al die grote littekens.”

0 reacties:

Een reactie posten