Heimweeland - Kati Naumann (Uitgeverij HarperCollins)

Heimweeland - Kati naumann (HarperCollins)

Een vergeten stuk Duitsland en een familiegeheim komen samen.
In een zoektocht naar zichzelf zoekt Milla via geotracking naar verloren plaatsen. Midden in het Thüringer Woud stuit ze op een overwoekerd hotel, waar ze een schriftje van een jong meisje vindt. Het herbergt een familiegeheim met wortels in de DDR en uitlopers naar het heden.
Het gebied rond hotel Waldeshöh was onderdeel van het niemandsland tussen de twee Duitslanden, Sperrgebiet. Bezit werd onteigend, bewoners verplaatst. Zo ook de familie Dressels, eigenaar van het hotel. Als ze na de val van de Muur terug willen naar hun geboortegrond, blijkt de DDR het hotel en zijn bewoners al lang vergeten te zijn. Maar Milla krijgt het schriftje en het jonge meisje niet uit haar hoofd…

“Toen zag Milla een kistje waarin HOTEL WALDESHÖH gebrand was.”

In dit boek heb je twee verhaallijnen, de ene van de familie Dressels en het hotel Waldeshöh tussen 1945 - 1977 en de ene van Milla dat zich 2017 afspeelt. Het maakt dat het erg aangenaam lezen is, dat er tempo is en je wilt blijven lezen. 

Gedurende het verhaal leer je alle personages kennen toen en nu, krijg je mee hoe het moet geweest zijn om in die tijd te leven, hoe het moet voelen om een geheim mee te dragen, hoe schuld voelt, hoe verloren voelt, de constante vraag of je de dingen moet vasthouden of moet loslaten. 

“Mijn liefste wens voor het jaar 2000 is dat we hier nog wonen en niet weg hoefden...”

De auteur zorgt er ook voor dat je een idee krijgt van hoe het moest voelen om in verboden zones te wonen, hoe het voelt om je huis en daarmee ook je thuis te verliezen in tijden van oorlog en hoe moeilijk dit alles moet zijn geweest tijdens en na oorlog.

Dit is een erg mooi boek voor wie van historische romans houdt. Zeer vlotte lees die je meeneemt door het bos en het hotel, je meeneemt naar een gezin, naar geheimen, leugens, schuldgevoelens, een zoektocht naar de waarheid maar ook vriendschap en liefde. 

“De tanks komen eraan, geloof me nou maar! Ze komen ook hierheen, wedden?”

De ideale roman en ik vond hem persoonlijk erg mooi en die cover heeft me ook meteen betoverd. ⭐️⭐️⭐️⭐️-waard.0 reacties:

Een reactie posten