Toen de wereld brak | John Boyne


 Toen de wereld brak - John Boyne (Meulenhoff)


Gretel Fernsby woont al tientallen jaren in een luxe appartement in Londen. Ze leidt een ogenschijnlijk comfortabel en kalm leven, ondanks haar donkere verleden. Ze spreekt niet over haar ontsnapping uit Duitsland meer dan zeventig jaar geleden. Ze spreekt ook niet over de naoorlogse jaren in Frankrijk met haar moeder. En bovenal spreekt ze niet over haar vader, commandant van het meest beruchte concentratiekamp van de nazi’s, of over het gruwelijke lot dat haar broertje Bruno onderging. Dan komt er een jong gezin wonen in het appartement onder haar. Gretel sluit aarzelend vriendschap met de negenjarige Henry, hoewel hij herinneringen bij haar oproept die ze juist probeert te vergeten.


John Boyne, een auteur met een speciale plek in mijn hart en dat om verschillende redenen. Toen de wereld Brak is het vervolg op De jongen in de gestreepte pyjama. Dat de intensiteit van het eerste boek nooit gehaald kan worden met dit tweede deel was duidelijk al heeft de auteur meer dan zijn best gedaan. 


Schrijven over de holocaust is ongelooflijk moeilijk en John Boyne heeft er zich zowat in gespecialiseerd. Respectvol en toch dwingend, overdonderend maar voldoende tijd om te verwerken, een zeer vlotte pen maar toch neem je je tijd om dit te lezen. 


Gretel blijft lang een vraagteken en het duurde lang voor ik haar kon begrijpen. Sympathie voor haar, niet meteen maar ik denk ook niet dat dat de bedoeling is/was van de auteur. Wel een dikke plus is dat de 91-jarige Gretel bewust is van haar tekortkomingen. 


Schuldgevoel, verantwoordelijkheidsgevoel, druk, maar vooral rauwe rouw en wat dat met mensen, generaties lang, doet. ‘Blij’ om haar kant van de gebeurtenis te lezen, beleven en voelen. 


  • Auteur(s) : John Boyne
  • Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
  • ISBN : 9789029096874
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 416
  • Verschijningsdatum : oktober 2022


De nieuwe, grote roman van John Boyne: het vervolg op de bestseller De jongen in de gestreepte pyjama volgt Bruno's zus Gretel, en verkent via haar op meeslepende en ontroerende wijze de nasleep van de oorlog en de effecten van een levenslang schuldgevoel

0 reacties:

Een reactie posten