De zoo van Zwartelgoud | Lien Vande Kerkhof


 De zoo van Zwartelgoud - Lien Vande Kerkhof (Borgerhoff&Lamberigts)


Sammy Tuimelaar lijdt aan de ziekte Animalplageritus: ze heeft een onbedwingbare drang om dieren te plagen. Ze vergiftigt de goudvis van haar broertje met drop en bekogelt de honden uit de buurt met verfbommetjes. De enige remedie is een verblijf van één jaar in de Zoo van Zwartelgoud. De hoogblonde krullenbol komt terecht bij Dennis en Helena Dollepoot, de eigenaars van een familiedierentuin. Omdat hun hart voor viervoeters, vogels en vissen zo groot is, vangt de familie Dollepoot verwaarloosde dieren op van over de hele wereld. De liefde van het echtpaar voor de dieren is zo enorm, dat er al snel geen plekje meer overblijft in de dierentuin. Sammy, die eerst haar neus ophaalt voor het hele ‘zootje’, raakt na een tijdje gecharmeerd door het maffe directeurskoppel én de dieren. Ze herstelt stilletjesaan van haar kwaal en smeedt samen met haar nieuwe vriendje Rico plannen om de Zoo van Zwartelgoud te redden. In dit boek lees je hun gekke avonturen en ontdek je of de dierentuin kan blijven bestaan. 


Een boek om vooral samen van te genieten. Dat is het boek wat Lien Vande Kerkhof geschreven heeft. Ondanks een heel fijne en leuke schrijfstijl, was het nog iets te moeilijk om zelf te lezen (niet iedereen hier is al aan het maximum van zijn leeskrachten) dus maakten we er een gezellig momentje van.


Samen voorlezen, doorheen het boek bladeren dat bol staat van prachtige illustraties door de hand van Davien Dierickx, en een leuk verhaal. En niet zomaar een verhaal want Sammy moet dringend van haar ziekte verlost worden en dankzij Rico lukt dat ook én moeten ze Zwartelgoud zien te redden.


Het zou geen kinderboek zijn als er geen verborgen boodschappen in zouden zitten. Dat Sammy aan de start van dit boek niet het meest likable kindje is maar dat aan het einde wel is wanneer ze veel bijleert, dat dierentuinen voor en nadelen hebben,… kinderen pikken die dingen snel op.


Leuk weetje is dat het boek gebaseerd is op een zoo die er echt geweest is. Nog een extraatje dat toegevoegd kan worden aan dit fijne en leuke boek. Zeker een aanrader, en niet alleen voor die prachtige hardcover. De Zoo van Zwartelgoud vertelt het verbazingwekkende relaas van de Zoo van Zwartberg, de zoo uit Limburg die verwaarloosde dieren opving, maar in de jaren ’90 de deuren sloot. Lien Vande Kerkhof is journaliste, en joeg de voorbije jaren op Limburgs nieuws voor VRT NWS en Mediahuis. Ze leeft voor bonte, ontroerende en spannende verhalen. Het boek is prachtig geïllustreerd door Davien Dierickx, die de personages op kleurrijke wijze tot leven wekt.

0 reacties:

Een reactie posten