Hoogheid | Matthias Rozemond


 Hoogheid - Matthias Rozemond (LS Amsterdam)


Hoogheid van Matthias Rozemond is het vervolg op de succesvolle roman Amalia. 


Den Haag, 1629. Amalia heeft zich opgewerkt tot echtgenote van de stadhouder en is nu de machtigste vrouw van het land. Maar wie de macht eenmaal bezit, moet meer dan ooit over de schouder kijken. De Oranjes liggen van links en rechts onder vuur en de Spanjaarden zijn nog niet verslagen. Amalia moet list en charme aanwenden om de tegenstrevers van haar man uit te schakelen. Intussen blijft de vraag hoe ze de Franse koning ooit zover krijgt haar man te verheffen tot Hoogheid, zodat die zijn positie eens en voor altijd bestendigd ziet. Niettemin komt de meest onberekenbare factor in dit spel van binnenuit: haar eigen hartstocht… 


Hoogheid is gebaseerd op historische feiten en brengt de Nederlandse geschiedenis doeltreffend tot leven.


Samen met de hebban leesclub lazen we Hoogheid. Zoals de meesten onder jullie weten reis ik graag naar zowat elke periode in de geschiedenis. Fictie, non fictie, ik lees het allemaal graag als het in balans is en laat dat nu de sterkte van deze auteur zijn.


Alles is zo mooi in elkaar verweven dat het lezen van dit boek een heerlijkheid is en dat ik best spijtig vond dat het boek alweer uit was. Dankzij de schrijfstijl die de auteur hanteert kom je bij Amalia terecht in een tijd waar in het hof, zoals de meeste, niet is wat het lijkt.


Amalia staat haar mannetje, of moet ik vrouw zeggen. Vrouw zijn was in de tijd niet makkelijk, niemand was te vertrouwen en een moment van zwakte kon letterlijk je dood betekenen. Dankzij de auteur leren we Amalie kennen als een sterke vrouw, soms kil en koel maar een vrouw die weet wat ze wil.


Toch geraakt ook zij soms bevangen door emoties, verwardheid en een ontiegelijk gevoel van eenzaamheid. Vol liefde voor haar kinderen maar de titel Hoogheid als belangrijkste doel voorop. Matthias Rozemond beschrijft zowel Amalia, het hof, de omgeving en andere personages beelden. Alsof ik erbij was.


Matthias Rozemond schreef een boek dat het lezen én beleven meer dan waard is, hij ontpopt zich tot een - voor mij - favoriete auteur als het op historische romans aankomt. 


  • Auteur(s) : Matthias Rozemond
  • Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
  • ISBN : 9789024598496
  • Taal : Nederlands
  • Uitvoering : Hardcover
  • Aantal pagina's : 416
  • Verschijningsdatum : oktober 2022

0 reacties:

Een reactie posten